Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Putins "superstridsvagn" T-14 Armata är en av Den lilla stridsvagnens nya kompisar. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Rysk stridsvagnsjätte ger ut barnbok

  Det var en gång... en pansarvagn. Ryska Uralvagonzavod, en av världens största tillverkare av stridsfordon, har publicerat en barnbok, rapporterar BBC.

  Boken heter "Den lilla stridsvagnens äventyr", riktar sig till sexåringar och är skriven och illustrerad av den välkända ryska barnboksförfattaren Svetlana Lavrova.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I boken besöker en pojke Uralvagonzavods stridsvagnsmuseum, men råkar glömma kvar sin leksaksstridsvagn. När museet stängt för natten får leksaken en pratstund med de stora, riktiga stridsvagnarna.

  Den lilla stridsvagnen får bland annat lära sig av en gammal sovjetisk T-34:a att stridsvagnarna minsann brukade kriga mot fascisternas stridsvagnar. En lite modernare T-72:a förklarar sedan att "nu för tiden är det krig i andra länder, och de länderna köper stridsvagnar från Uralvagonzavod".

  Det är inte första gången som ryska barnprodukter med vapentema får uppmärksamhet. Förra året lanserade en möbeltillverkare i Sankt Petersburg en barnsäng i form av det ryska luftvärnssystemet BUK. En robot från ett sådant användes för att skjuta ner ett civilt passagerarplan över Ukraina 2014 då samtliga passagerare omkom, vilket en internationell åklagarutredning har slagit fast.