Putins "superstridsvagn" T-14 Armata är en av Den lilla stridsvagnens nya kompisar. Arkivbild.
Putins "superstridsvagn" T-14 Armata är en av Den lilla stridsvagnens nya kompisar. Arkivbild.

Rysk stridsvagnsjätte ger ut barnbok

ANNONS
|

Boken heter "Den lilla stridsvagnens äventyr", riktar sig till sexåringar och är skriven och illustrerad av den välkända ryska barnboksförfattaren Svetlana Lavrova.

I boken besöker en pojke Uralvagonzavods stridsvagnsmuseum, men råkar glömma kvar sin leksaksstridsvagn. När museet stängt för natten får leksaken en pratstund med de stora, riktiga stridsvagnarna.

Den lilla stridsvagnen får bland annat lära sig av en gammal sovjetisk T-34:a att stridsvagnarna minsann brukade kriga mot fascisternas stridsvagnar. En lite modernare T-72:a förklarar sedan att "nu för tiden är det krig i andra länder, och de länderna köper stridsvagnar från Uralvagonzavod".

ANNONS

Det är inte första gången som ryska barnprodukter med vapentema får uppmärksamhet. Förra året lanserade en möbeltillverkare i Sankt Petersburg en barnsäng i form av det ryska luftvärnssystemet BUK. En robot från ett sådant användes för att skjuta ner ett civilt passagerarplan över Ukraina 2014 då samtliga passagerare omkom, vilket en internationell åklagarutredning har slagit fast.

TT

ANNONS