Kirill Serebrennikov vid ett domstolsförhör i juli. Arkivbild.
Kirill Serebrennikov vid ett domstolsförhör i juli. Arkivbild.

Rysk regissör i domstol i "absurt" åtal

Nu inleds rättegången mot den bedrägerianklagade ryske regissören Kirill Serebrennikov. Själv nekar han, och hans anhängare ser fallet som en del i ryska regimens allt hårdare tag mot oliktänkande.

ANNONS
|

Den prisbelönte teater- och filmregissören anklagas för att ha lagt beslag på motsvarande 18 miljoner kronor i kulturstöd från staten och han riskerar att dömas till fängelse i tio år. Rättegången på onsdagen hålls bakom stängda dörrar vid en domstol i Moskva.

49-årige Serebrennikov kallar anklagelserna absurda och insisterar att pengarna har gått till scenuppsättningar.

I augusti förra året sattes han i husarrest i väntan på rättegången och myndigheterna har lagt beslag på flera av hans tillgångar.

Obekväm person

I ryska kulturkretsar menar flera att den verkliga anledningen bakom åtalet är att regissören är en obekväm person i Vladimir Putins ögon då han inte ryggat för att kritisera och driva med ryska auktoriteter.

ANNONS

I fjol missade han premiären av sin kontroversiella balettuppsättning om den sovjetiske dansikonen Rudolf Nurejev, som testade Kremls tolerans för vad man kallar "homosexuell propaganda". Han kunde heller inte närvara när hans film "Leto" visades på filmfestivalen i Cannes i våras.

Tog över Gogolteatern

Serebrennikov blev 2012 konstnärlig ledare för den anrika men då nedgångna statliga Gogolteatern i Moskva. Under hans ledning blev teatern en samlingsplats för Moskvas intellektuella, liberala kretsar. Men hans teaterexperiment, ofta med nakenhet och grovt språk, retade upp kulturkonservativa i landet.

Många ledande ryska kulturpersonligheter och internationella stjärnor som Cate Blanchett och Ian McKellen har engagerat sig i Serebrennikov och kräver för att åtalet ska läggas ned.

TT-AFP

ANNONS