Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Rowan Atkinson spelar kommissarie Jules Maigret i två tv-filmer. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Rowan Atkinson i sin svåraste roll

  Rowan Atkinson ger sig i kast med drama när han gör rollen som kommissarie Jules Maigret i två nya tv-filmer. Men den brittiske komikern tvekade länge innan han tackade ja till en roll som han ansåg låg för nära honom själv.

  Det var långt ifrån självklart för Rowan Atkinson att tacka ja till att spela den belgiske författaren Georges Simenons skapelse Jules Maigret. Britten, som är vida känd för sina humoristiska rollfigurer Mr Bean och Svarte Orm, trodde inte nödvändigtvis att det skulle vara svårt att gå från humor till drama. Utmaningen låg snarare i det faktum att Jules Maigret och Rowan Atkinson liknar varandra i många avseenden, och för att Maigret, som Atkinson säger, är "fullständigt vanlig".

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Maigret varken läspar eller haltar. Det enda som kännetecknar honom fysiskt är att han röker pipa. Svårigheten var inte allvaret i rollen, utan hur vanlig han är. Jag drog mig länge för att tacka ja, mest på grund att jag inte har velat spela någon som påminner om mig själv tidigare. Jag har nog alltid föredragit att bära en mask, så att säga, säger Atkinson.

  Inspirerad av böckerna

  Han säger att han har grubblarens natur, det fundersamma allvaret, gemensamt med sin fiktiva motpart. Men det finns en stor skillnad mellan Rowan Atkinson och kommissarie Maigret.

  - Han får antingen skjuts eller reser kommunalt. Det var något av en besvikelse för mig, säger Atkinson, som är hängiven motorentusiast.

  När han nu kliver in i Maigrets skor i tv-filmerna "Maigret sets a trap" och "Maigret's dead man" följer han i skådespelare som Jean Gabins och Michael Gambons fotspår. Men Rowan Atkinsons tolkning är präglad av källmaterialet i Simenons 75 romaner (av vilka han har läst tio) snarare än av skådespelarkollegorna.

  - Deras versioner är intressanta, men de är historiska dokument snarare än definitioner av hur rollfiguren ska spelas. Det finns ytterst litet värde i att härma vad andra har gjort tidigare, säger han.

  Tidlöst mörker

  Likt sin fiktive brittiske deckarkollega Sherlock Holmes har Jules Maigret gestaltats på film och tv otaliga gånger. Men till skillnad från Holmes, som har uppdaterats till en samtida kontext i den senaste BBC-tappningen, stannar Rowan Atkinsons Maigret i 1950-talets Paris.

  - Innehållet i böckerna präglas av en mörk sida som är lika aktuell i dag, vilket är anledningen till att Maigret återupplivas om och om igen. Om vi kan kombinera en historisk miljö med en samtida känsla, då har vi i teorin täckt alla baser, säger Rowan Atkinson.

  "Kommissarie Maigret" sänds i TV4 på påskdagen och annandag påsk.