Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Rosa Taikon var verksam som silversmed och efter hennes död doneras hennes ateljé till Hälsinglands museum. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Rosa Taikons ateljé doneras till museum

  Silversmeden Rosa Taikons verkstad doneras till Hälsinglands museum, skriver SVT Gävleborg.

  Rosa Taikon var storasyster till författaren Katarina Taikon och en aktiv debattör som kämpade mot diskrimineringen av romer. 2017 avled hon, 90 år gammal.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Målet är att vi ska skapa en ny basutställning och berätta hennes historia som smyckeskonstnär. Rosa tillhörde den romska traditionen som vi har väldigt lite av i våra samlingar, så det känns fantastiskt roligt och viktigt att få ställa ut, säger Joel Bergroth på Hälsinglands museum till SVT.

  Rosa Taikon utbildade sig till silversmed på Konstfack i Stockholm och förde därmed vidare en tradition som funnits bland män i hennes släkt. Hon tilldelades 2013 Olof Palme-priset för sin kamp för mänskliga rättigheter. Hon bodde och verkade under 40 år i Ytterhogdal, på gränsen mellan Jämtland och Hälsingland.

  Vissa av hennes smycken finns sedan tidigare i Nationalmuseums och Röhsska museets samlingar. Fyra smycken har köpts in av Hälsinglands museum och Rosa Taikons ateljé har donerats av dödsboet för att byggas upp i den permanenta utställningen.

  Utställningen kommer att visas på Hälsinglands museum i Hudiksvall från och med nästa år.

  Rättad: I en tidigare version uppgavs att smycken donerats till museet.