Roky har gått en lång väg

ANNONS
|

Under hela 90-talet satt han nämligen där. Tänderna, alla utom tre, var ruttnade och borta, håret var en gigantisk dreadlock som hängde ner i nacken och han hade på tv, radio, polisradio, keyboards och allehanda andra högljudda elektriska apparater för att dränka rösterna i sitt huvud. Den enda person han direkt träffade var mamma Evelyn som ansåg att bön till gud var svaret på sonens tillstånd. Läkarvård, inklusive tandläkare, var något hon förkastade.

Roky debuterade som 19-åring med sitt band The 13th Floor Elevators 1965. Skivan hette The Psychedelic sounds of the 13th Floor Elevators och var startskottet för genren psykedelisk rock. Bandet, och Roky själv, har idag ikonstatus som garagerockens grundbult och de flesta artister, nu som då, som ens är i närheten av genren står i kö för att hylla Erickson. Men trots att legenden om Roky växte sig större tog hans eget liv en annan riktning.

ANNONS

Han fick relativt tidigt diagnosen schizofreni, även om den senare har förklarats oriktig, och runt 300 LSD-trippar under Elevatorstiden kan ha gjort sitt till också. Den kanske största knäcken kom dock när Roky åkte fast på innehav av marijuana 1969. För att slippa fängelsestraff så yrkade han på sinnessjukdom och hamnade istället på mentalsjukhus. X antal flyktförsök därifrån senare så sattes han på Rusk state hospital, ett mentalsjukhus med maximal säkerhet för psykiskt sjuka brottslingar. Fram till 1972 delade han yta med mördare och våldtäktsmän och vården ifråga var elektrisk chockterapi och Thorazine.

När han väl släpptes ut igen var mycket förändrat. Han var produktiv musikaliskt, först under namnet Bleib Alien som senare blev Roky Erickson and the Aliens. Låtarna från soloperioden som, Two headed dog, I think of demons, Creature with the atom brain och I walked with a zombie har alla ett slags skräckfilmstema. Skillnaden mellan Roky och andra artister som släpper konceptskivor var dock att han på allvar tycktes tro på det han skrev. I flera intervjuer och även för en rättslig notarie för staten Texas, deklarerade Roky att han själv är en utomjording och inte alls ifrån planeten jorden.

1987 arresterades Roky för att ha stulit brev från sina grannar som han av okänd anledning satte upp på väggen, och hamnade återigen på mentalsjukhus. När han kom ut andra gången hade han helt tappat intresset för musik, slutade ta sin medicin och lät mamma Evelyn sköta de flesta av hans förehavanden. Under hela 90-talet gjorde Roky inte så mycket mer än att sortera matkuponger och dränka rösterna i huvudet med elektriska apparater.

ANNONS

Räddningen kom 2001 genom yngsta brodern Sumner Erickson. Han tog till slut strid rättsligt för att bli Rokys förmyndare och lyckades med det. Något år senare började det viskas om att Roky Erickson spelade musik igen. Enligt olika artiklar om och med Roky har dock livet han levt satt sina spår, framförallt kring vad han minns om de olika delarna.

- Jag tänker mig hans minne som ytan på en fryst sjö, där konturerna av det förgångna endast är vagt synliga, förklarar Sumner i en intervju med The Guardian.

Hur som helst så är Roky Erickson 2007 en lycklig man enligt vittnesmål. Trädgår'n i Göteborg är en lång väg från rummet i Austin, Texas.

ANNONS