Rohdi Heintz – prisbelönad designer från Göteborg

Mode är vackra kläder och catwalk men också hårt arbete och en slitsam vardag för formgivarna. Det visar Nordiska museets nya utställning om svenskt mode.

ANNONS
|

Damernas Världs Guldknappen är ett av de mest prestigefyllda priserna i svenskt mode. När priset i år firar 30-års jubileum visar Nordiska museet samtliga vinnarkollektioner i en utställning.

Guldknappen 1981–11–30 år av svenskt mode sett genom ett pris, är namnet på utställningen som invigdes i går. Den förste pristagaren var Göteborgsdesignern Rohdi Heintz. Han växte upp med mode och konst som sina stora intressen och som tonåring drömde han om att bli modekung i Paris. Han började arbeta med kläder och mode i början av 60-talet, hans kläder blev snabbt populära och han själv blev kallad för ”underbarn”.

ANNONS

– Jag var ung och innovativ och hamnade rätt i tiden, för 60-talet var en tid i förändring, berättar Rohdi Heintz, som arbetade som chefdesigner för konfektionsindustriföretaget Wettergrens i Göteborg, en koncern med 3 400 anställda vid den tiden.

Rohdi Heintz design blev ett begrepp utomlands. Kläder som var gjorda för att fungera i vardagen. Han kom till USA redan som 21-åring och alla stora varuhus med Bloomingdales i spetsen sålde hans kläder.

Heintz exportsuccé fortsatte även till Japan och hela Europa.

– Jag var då den ende skandinaven som gjorde ungt mode, det vi kallar för ”street look”och det gick hem, även i ”swinging London”. Mina kläder fanns på Kings Road och Carnaby Street i slutet av 60-talet. Det var förstås fantastiskt. Allt det här var möjligt tack vare att jag hade ett stort företag bakom mig.

Guldknappenjuryn skrev bland annat i sin motivering: ”Rohdi Heintz har under en lång serie år visat att fantastifull design inte behöver vara en dagslända. Han har legat steget före och har förmågan att skapa produkter som förenar nytänkande design med stor användbarhet. I sina plagg för Dixi Coat, Dixi Man”

Vad betydde priset för dig då?

ANNONS

– Jag minns att jag var stolt. Det var förstås en bekräftelse på att jag gjort något bra.

Vad gör du i dag?

– Jag gjorde min sista kollektion för drygt tio år sedan. Då bestämde jag mig för att ägna mig åt annat i livet. Jag bor kvar i Göteborg och jag som rest så otroligt mycket ägnar mig nu åt familj och barnbarn. Min ena dotter har startat en rörelse i Skåne med både inredning och kläder och där hjälper jag till med det jag kan. I år har jag designat inredningsobjekt i betong som hon säljer.

ANNONS