Reggae med stort hjärta

ANNONS
|

Slag Från Hjärtat består av tre killar, som år 2005 lärde känna varandra i Stockholm under den tidens rastafarirörelse. Sedan dess har de gjort musik tillsammans och har med åren kommit att spela en betydande roll för etableringen av reggaen i Sverige.

– Den här genren har ju expanderat de senaste åren, kurvan går bara uppåt, säger Ras Udo som sjunger i bandet.

Men trots den positiva utvecklingen, och det faktum att publiken blir större och större, får musiken ändå ytterst lite utrymme i radio och övrig media. Ras Udo tror att det beror på att radiovänliga låtar måste vara enkla och lättlyssnade.

ANNONS

– Det är egentligen ett under att Kapten Röd har blivit accepterad av de kommersiella kanalerna och medierna, säger han.

Att ha ett politiskt budskap hjälper inte heller om man vill slå igenom som band.

– Många uppfattar gärna oss som politiska, och det funkar inte om vi ska kunna brejka kommersiellt. Men i själva verket står vi utanför politiken. Vårt enda budskap är att sprida kärlek. Den röda tråden genom alla texter, är att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad, säger Ras Udo.

Det finns trots allt stor anledning att tro att även den moderna reggaen snart kommer leta sig in på den kommersiella marknaden.

– Vi ser ju att det finns en massa unga talanger just nu ute i landet, som bara väntar på att få slå igenom. Det är skitkul! Dessutom har kvalitén på musiken blivit bättre. Vi inspirerar varandra. Järn slipar järn, om du förstår vad jag menar.

I kväll spelar Slag Från Hjärtat på Henriksbergs-klubben Love Tip.

– Vi kommer bara sprida massa kärlek och värme, inget bråk, avslutar Ras Udo.

ANNONS