Rebecca & Fiona: Vänstern, förena er!

ANNONS
|

Det är tufft att ha roligt. Rebecca & Fiona är nyss hemkomna från en omfattande USA-turné, men de hinner bara hämta andan i tre dagar innan de åter ska flyga över Atlanten.

-Jag sov i 13 timmar i går, det gick inte att väcka mig, säger Rebecca Scheja, som tillsammans med Fiona Fitzpatrick utgör duon.
"Fötterna vill alltid hem"

Rebecca & Fiona träffades på en fest 2007 och har gått från att vara anonyma plattvändare på Stockholms nattklubbar till att bli en omskriven och Grammisbelönad grupp. Den 29 april släpper de sitt andra album, "Beauty is pain".

-Vi har velat att varje låt ska luta åt ett nytt håll, att du inte ska kunna lyssna på skivan och säga "Gud vilken lång låt!", säger Rebecca Scheja.

Titeln "Beauty is pain" är tänkt att föra tankarna till tragiska kvinnoöden. Duon nämner namn som Marilyn Monroe, Anna Nicole Smith och Britney Spears, stjärnor som utsatts för hetsjakt i medier och som inte klarat av trycket.

ANNONS

Rebecca & Fiona är inte oroliga över att de ska hamna i en liknande situation.

-Vi har hela tiden en extrem hemlängtan efter Sverige och kommer aldrig att tappa fotfästet eftersom våra fötter alltid vill hem, säger Fiona Fitzpatrick.
Vill inte få hjälte-status

Albumtiteln säger snarare något om Rebecca & Fionas politiska engagemang. De är uttalade feminister och socialister och inför årets riksdagsval tiger de inte. I musikvideon till singeln "Holler" dansar de i klänningar med överkryssade hakkors.

-Alla som kan och som vågar säga något borde göra det med tanke på hur samhället ser ut, säger Rebecca Scheja.
-Samtidigt tycker vi inte att det är en big deal. Vi vill absolut inte utmålas som hjältar bara för att vi säger vad vi tycker, säger Fiona Fitzpatrick.

Det är inte någon hemlighet var Rebecca & Fiona står politiskt, men på vänsterkanten har en del haft svårt att ta dem på allvar. Att posera i rosa klänningar och spela på Stureplansklubbar går inte ihop med den stereotypa bilden av en socialist.

-Det finns fördomar om att det skulle finnas en motsättning mellan att sitta nära Svampen (ett byggnadsverk på Stureplan, reds anm.) som vi gör nu och att vara för jämställdhet. Så behöver det inte vara, säger Fiona Fitzpatrick.
"Vänstern borde hålla ihop"

Samma dag som intervjun äger rum har DN-krönikören Jonas Thente publicerat en artikel om att näthatet beror på att arbetarklassen är förtryckt. Det dröjde inte länge förrän han fick mothugg av en drös debattörer på vänsterkanten.

Fiona Fitzpatrick suckar.

-Det är problematiskt att vi inom vänstern ska bråka med varandra i stället för att hålla ihop. Inom högern är det lättare att stå upp för liberalism eller what the fuck oavsett bakgrund men inom vänstern måste du hålla dig inom så jävla tajta ramar, annars blir du knivhuggen från insidan.

...Paris Hilton: "Paris Hilton är tydligen ett jättestort fan. Hon kom fram till oss efter en spelning och sade att hon lyssnade jättemycket på vår musik. Hon var verkligen supergullig", säger Rebecca Scheja.

...Sommarens Sverigespelningar: "Vi tycker att det roligaste som finns är att spela i Sverige, för då kan vi ta med alla våra kompisar. Dessutom är det mycket lättare att resa med all utrustning", säger Fiona Fitzpatrick.

...Scenkläderna: "Vi vill ha så mycket färgglatt och så många roliga saker som möjligt på oss för vi känner att det tillför mycket på scenen. Sedan tycker vi det är kul att hitta nya outfits", säger Rebecca Scheja.

...Flygturerna: "Folk tror att vi flyger businessklass, men i själva verket sitter vi längst bak i planet. Och de slänger våra hårvårdsprodukter i tullen och mobbar oss för våra skor varje dag", säger Fiona Fitzpatrick.

Uppväxten: Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick växte upp på var sitt håll i Stockholm. Bägge är barn till musicerande föräldrar. Fionas pappa är Greg Fitzpatrick, som bland annat gjorde syntmusik med 80-talsduon Adolphson-Falk, och Rebeccas pappa är pianisten Staffan Scheja.

Mötet: Rebecca & Fiona träffades på en fest 2007 och bestämde sig för att börja dj:a ihop.

Karriären: År 2010, samma år som de släppte sin första singel "Luminary ones", sände SVT Play en webb tv-serie om duon. 2011 släppte de sitt första album "I love you man" som belönades med en Grammis för årets dans/electromusik.

Aktuella: Släpper sitt andra album "Beauty is pain" den 29 april. I sommar spelar de på festivalerna Way Out West (7-9/8) och Summerburst (13-14/6) samt på Gröna Lund i Stockholm (12/9).

ANNONS