Alexandra Rapaport gillar att hennes rollfigur i Morden i Sandhamn är så komplex.
Alexandra Rapaport gillar att hennes rollfigur i Morden i Sandhamn är så komplex.

Rapaport vill inte fastna i trivselfåran

ANNONS
|

Precis före jul för två år sedan gjorde dramaserien Morden i Sandhamn succé i rutan. Nu är de Viveca Sten-skapade karaktärerna tillbaka, inte minst Nora Linde spelad av Alexandra Rapaport. Premiär i TV 4 på måndag.

-Det här har inte varit ett dussinjobb utan det känns verkligen att människor har lagt ner sin själ i att få det så bra som möjligt. Det är man inte alltid bortskämd med. Det har inte funnits någon fabrikskänsla alls, förklarar Alexandra Rapaport som tror att skärgårdsmiljön, sommarmyset och den så vackra bilden av Sverige i kombination med deckargåtorna är viktiga orsaker till framgångarna för både filmerna och böckerna om Sandhamn.

Intressanta situationer

Sin rollfigur, Nora Linde, upplever Alexandra Rapaport som lite vag. Det är situationerna hon hamnar i som är intressanta.

-Plus att hon inte är en snut men ändå blir indragen i kriminalhistorierna. Men det som är roligast att jobba med är hennes äktenskapliga problem, säger Alexandra Rapaport som är noga med att Nora Linde inte får bli för käck, för präktig.

När inspelningarna av Morden i Sandhamn var över, var behovet av något annat, stort. Då kom humorprogrammet Partaj in i bilden under hösten och med det perukerna, självironin och bortkastandet av Dramaten-allvaret.

Dubbla premiärer

Nu är hon tillbaka på just Dramaten efter två års tjänst- och mammaledighet. I februari är det premiär på Farliga förbindelser där även Jonas Malmsjö är med, precis som i Morden i Sandhamn.

ANNONS

-Jag vill inte bli bekväm i mina roller, jag vill ha en stor spännvidd och om det är tv-humor eller en artfilm som Thomas Vinterbergs Jakten, det spelar ingen roll. Jag vill göra allt, jag vill inte hamna i samma typer av karaktärer eller i någon trivselfåra, säger Alexandra Rapaport.

I april är det svensk premiär på Jakten och hon är lyrisk över den danske regissörens sätt att arbeta och hans ödmjuka sätt att vara men hon poängterar att det viktiga för henne är att basen finns här i Sverige, där hon har sitt liv.

-En utlandskarriär, det är fantastiskt roligt och en stor bonus. Men det är inte ett måste. Blir det så blir det. Jag vill ha bra och utmanande roller men jag kommer inte att flytta till Los Angeles eller London för att till varje pris få en chans utomlands. Men det kanske man inte måste heller, funderar Alexandra Rapaport.

Ålder: Fyller 41 på annandag jul.

Bor: I Stockholm.

Äktuell: Som Nora Linde i Morden i Sandhamn på TV 4. Det första avsnittet sänds måndagen den 17 december klockan 21.00.

Den 12 april har filmen Jakten svensk premiär, den danske regissören Thomas Vinterbergs senaste film. Som redan är prisad och hyllad, nu senast för bästa manus vid europeiska filmgalan på Malta. I Jakten spelar Alexandra Rapaport flickvän till Mads Mikkelsens rollfigur.

Den 8 februari är det premiär på Dramaten för Farliga förbindelser där Alexandra Rapaport gör rollen som Madame de Volanges.

ANNONS