Kjell Fröderberg jobbade på Sveriges Radio i över 50 år. Arkivbild.
Kjell Fröderberg jobbade på Sveriges Radio i över 50 år. Arkivbild.

Radioprofilen Kjäll Fröderberg död

Mannen som ägnade lördagsmorgnarna åt att leta fram skivor åt svenska folket och Hasse Tellemar är död. Kjäll Fröderberg har avlidit, 84 år gammal.

ANNONS
|

Kjäll Fröderbergs namn blev synonymt med "Grammofonarkivet" – han var mannen som programledaren Hasse Tellemar vände sig till om någon tävlande i radioklassikern "Ring så spelar vi" önskade en särskilt knivig låt.

Då fick Fröderberg leta bland vinylerna och stenkakorna medan Tellemar småpratade med personen i andra änden tills svaret kom några minuter senare. Oftast fanns skivan någonstans i Sveriges Radios katakomber, det gällde bara att veta var man skulle leta. Och det visste Kjäll Fröderberg.

Kjäll Fröderberg arbetade i över 50 år på Sveriges Radio, drygt fyra årtionden av dessa i grammofonarkivet, en av världens största skivsamlingar. Från starten 1968 blev han som en sidekick, även om inte det ordet var uppfunnit på svenska, till Hasse Tellemar i "Ring så spelar vi" som blev ett av radions allra populäraste program. Hasse Tellemar ledde det fram till 1988 och avled 2012, 88 år gammal.

ANNONS

Kjäll Fröderberg dog den 16 februari, enligt en dödsannons i Dagens Nyheter.

TT

ANNONS