Pusterviksteatern kan tvingas flytta

ANNONS
|

Det kontrakt som Pusterviksteatern har med Almgrens Fastigheter har nyligen sagts upp för omförhandling. Teatern betalar i dag drygt 2,3 miljoner kronor per år för sina lokaler vid Järntorget. Nu vill fastighetsägaren ha ut mer pengar medan kommunen anser att den redan befintliga avgiften är för hög.

- Vi betalar i dagsläget för mycket och jobbar på en hyressänkning, säger Ralf Sköld, chef för kommunens lokalsekretariat.

Fastighetsägaren är naturligtvis medveten om lokalernas attraktiva läge och säkert hyfsat förvissad om att det finns andra intressenter för lokalerna.

- Det pågår en hyresförhandling med kommunen där kontraktet är uppsagt från båda håll. I övrigt vill jag inte kommentera den processen, säger Jerker Almgren på Almgrens Fastighetsbyrå.

ANNONS

Finns det även andra intressenter av de här lokalerna?

- Ja, det finns det. Men det pågår inte några förhandlingar med några andra intressenter just nu eftersom vi har en hyresgäst på lokalen, säger Jerker Almgren.

Kontraktet som kommunen och fastighetsägaren har löper ut den sista september, om inte parterna kommit överens till dess finns alltid möjligheten att fortsätta förhandla i hyresnämnden. I det allra sämsta läget får Pusterviksteatern byta plats.

Kan det gå så långt att ni måste hitta en annan lokal?

- Ja, det kan det ju alltid. Kommer vi inte överens så måste hyresgästen vara beredd på att flytta, säger Ralf Sköld.

Vad händer med Pusterviksteatern om ni inte kommer överens med fastighetsägaren?

- Lokalerna är väl inte det som avgör innehållet i kultursatsningen.

Hellen Smitterberg, konstnärlig ledare på Pusterviksteatern, hoppas få veta hur utgången av förhandlingarna blir innan sommaren.

- Vårt stora problem är att vi inte vet något för detta ligger mellan kommunen och hyresvärden. Men vi har haft bra relationer med hyresvärden så jag tror att detta kan ordna sig, säger hon.

Hur lätt är det att hitta nya lokaler för er verksamhet?

- Det är nog inte så lätt, men det finns säkert ställen. Jag vågar inte riktigt uttala mig om det.

ANNONS

Vad betyder placeringen på Järntorget för Pusterviksteatern?

- Kan man vända på det? Vad betyder Pustervik för Järntorget? Det är ett kulturellt nav runt Järntorget och min dröm är att det ska bli ännu mer kulturell verksamhet runt den här platsen. Pustervik är en del av Järntorget och vice versa. Pusterviks läge är en del av Pusterviks själ.

ANNONS