Prisad världsmedborgare

ANNONS
|

Atiq Rahimi har varit inbjuden till Bokmässan tidigare.

–Då kunde jag inte komma, så det här är första gången jag är här i Göteborg, berättar den hattprydde Atiq Rahimi, när han försiktigt, för att inte förvärra ryggskottet, slår sig ner i en av sofforna i Göteborgs-Postens mässmonter.

Författaren och filmskaparen är född i Afghanistan. 1984, under den sovjetiska ockupationen, flydde han via Pakistan och fick efter några månader politisk asyl i Frankrike.

–Vi var ett tjugotal unga män som gick till fots i nio dagar och nio nätter. När vi kom fram till gränsen mot Pakistan möttes vi av ett rent, vitt snötäcke. Det gav mig energi och jag tänkte bara på det nya livet som jag hoppades väntade på mig. När jag tittade bakåt mot det land jag lämnande hade jag inga tårar.

ANNONS

Atiq Rahimi berättar att när han kom till Paris kände han sig levande och fri och längtade efter att få fortsätta att studera och lära sig mer. Vid Sorbonne läste han bland annat litteraturvetenskap och filmvetenskap.

–Det var viktiga år men att jag är den jag är tackar jag Indien för, fortsätter Atiq Rahimi och förklarar:

–Min pappa hamnade i fängelse som politisk fånge när jag var elva år. Vi bodde i Kabul och jag gick i en fransk skola. Utbildningen var svår och det var hårt att växa upp utan far.

Efter dryga tre år i fängelse ville Rahimis far bort från Afghanistan. Mamma, storebror och två systrar stannade kvar men Atiq följde med sin far till Indien. Tanken var att de övriga skulle komma efter. Så blev det inte men ett år i Indien gav Atiq Rahimi perspektiv på den kultur och muslimska religion och tradition som han vuxit upp med.

–I Indien kände jag att jag inte är en produkt av något samhälle, jag är en individ, jag är fri och lever i världen. Det var en härlig känsla.

Atiq Rahimi inledde sin yrkeskarriär som filmproducent och har gjort både dokumentärer för fransk television och långfilmer. Hans första bok, Earth and ashes, kom år 2000. Den handlar om Afghanistan och kriget. I sorgen efter sin bror ville han skriva om sitt land. 2002 återvände han för första gången till Kabul för att göra en film baserad på romanen.

ANNONS

För precis ett år sedan gav Rahimi ut sin första bok på franska, Tålamodets sten.

–Originaltiteln, Synqué sabour, är på persiska ett uttryck som syftar på en magisk sten till vilken man kan anförtro sina hemligheter, berätta om sina synder, ja, allt du har inom dig. Stenen absorberar allt och till sist exploderar den och då är du fri från allt, berättar Atiq Rahimi.

Boken handlar om en kvinna som sitter i ett kalt rum vid sin mans sjukbädd. Han har skadats i strid och ligger förlamad utan att kunna tala. Utanför huset pågår kriget för fullt. Kvinnan ber för sin man men efter en tid börjar hon tala om sådant de aldrig kunnat prata om. Om förbjudna tankar och sådant som är onämnbart. Hon rasar mot förtrycket som omger henne. Boken utspelar sig i ett krigshärjat land, i Afghanistan eller något annat land, som det står i förordet.

–Eftersom mycket handlar om det förbjudna, tabun och sexualitet, kändes det bra att skriva boken på ett annat språk. Franskan ger mig en annan frihet.

Det senaste året har Atiq Rahimi turnerat runt om i världen och talat om sig och sin prisbelönta bok. Prix Goncourt har givit honom många fler läsare, antalet översättningar har ökat från 25 till 40.

ANNONS

–Det var en superöverraskning att få priset. Även om jag var etablerad tidigare så har det betytt mycket, framför allt för mitt självförtroende – nu vet jag att jag både kan läsa och skriva, konstaterar Atiq Rahimi med ett brett leende.

Yrke: Författare och filmskapare.

Född: I Kabul, Afghanistan, 1962.

Familj: Hustru, tolvårig dotter, åttaårig son.

Bor: I Paris, pendlar periodvis till Kabul.

Prisad: Belönad med Frankrikes finaste litteraturpris, Prix Goncourt 2008, för boken Synqué sabour (Tålamodets sten), som översatts till svenska av Åsa Larsson. Filmen Earth and ashes, baserad på en av hans romaner med samma namn, belönades vid Filmfestivalen i Cannes 2004.

ANNONS