Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Debattören Milo Yiannopoulos har stängts av från Twitter efter ett hatdrev mot "Ghostbusters"-stjärnan Leslie Jones. Nästa vecka är det tänkt att han ska prata på Stockholm Pride. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Portad från Twitter efter näthat

  Efter hatdrevet mot "Ghostbusters"-stjärnan Leslie Jones har Twitter portat ett stort antal användare – däribland högerdebattören och skribenten Milo Yiannopoulos som bjöds in till Stockholm Pride av Moderaternas hbt-förbund. De har nu valt att ställa in samtalet.

  Twitter-drevet med rasistiska förtecken som pågått mot "Ghostbusters"-skådespelaren Leslie Jones har gett resultat. Jones meddelade i går att hon lämnar Twitter efter hatattackerna.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  "Allt detta för att jag var med i en film. Man kan hata filmen, men skiten jag har fått utstå är fel", skriver hon.

  Det har också resulterat i att Twitter valt att stänga ner ett stort antal användarkonton. Bland dem finns den kontroversiella högerdebattören och Breitbart-skribenten Milo Yiannopoulos, av många kritiserad för sina rasistiska och anti-feministiska uttalanden.

  Kritiserad debattör

  Yiannopoulos, som är öppet homosexuell, var inbjuden till ett panelsamtal med Moderaternas hbt-förbund på årets Pride-festival i Stockholm nästa vecka, vilket fick bland andra RFSL att reagera.

  - Det är mycket problematiskt att stödja en person som så aktivt och tydligt uttryckt sig transfobisk och islamfobiskt och sprider stark hatretorik, säger RFSL:s ordförande Frida Sandegård till Dagens Nyheter.

  Bland annat ska han ha sagt att transpersoner har en hjärnsjukdom och liknat feminism vid cancer.

  Ställer in samtal

  På sin Facebook-sida meddelade sedan Öppna Moderater att de ställer in samtalet. Enligt ordföranden, Fredrik Saweståhl var man omedveten om Yiannopoulos bakgrund.

  - Jag känner inte till den här personen särskilt väl alls. Jag visste att han var homosexuell och republikan och stöttar Trump, det var det som gjorde honom intressant.

  Det inställda samtalet har väckt reaktioner på Facebook, där många är besvikna på att evenemanget ställs in. Där riktas även kritik mot förbundets initiativ att bjuda in amerikanen från första början.

  - Jag brukar ta sociala medier med en stor nypa salt, säger Fredrik Saweståhl.

  Han tycker fortfarande att det vore intressant att diskutera varför amerikanska, homosexuella sympatiserar med Trump.

  - Men efter att det här som hänt kom vi fram till att det ändå inte är lämpligt, framför allt har han gjort uttalanden om transpersoner som vi inte kan stå bakom.