Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bakom filmatiseringen av ungdomsromanen "Pojkarna" står regissören Alexandra-Therese Keining som tidigare gjort filmer som "Kyss mig" och "Hot dog".

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  "Pojkarna"-regissör bryter normer

  När tonårstjejerna blir pojkar förändras deras liv över en natt. Nu har regissören Alexandra-Therese Keining gjort film av Jessica Schiefauers Augustbelönade roman "Pojkarna".

  När "Pojkarna" hade världspremiär på filmfestivalen i Toronto visades den i samband med Tom Hoopers Oscarstippade "The Danish girl" och Julianne Moore-filmen "Freeheld" - två Hollywood-producerade filmer med hbtq-tematik. I Sverige marknadsförs den som en ungdomsfilm med inslag av magisk realism, inte helt ojämförbar med "Cirkeln". En etikett som regissören Alexandra-Therese Keining kan förlika sig med, men samtidigt tycker är en aning missvisande.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Filmen funkar nog för alla åldrar för det här med att söka sin identitet är nyttigt och det borde man göra även som vuxen. Sedan är jag väldigt svag för "coming of age"-historier, säger hon.

  Bygger på bok

  "Pojkarna" är baserad på Jessica Schiefauers hyllade roman med samma titel och handlar om barndomsvännerna Kim, Bella och Momo som tillfälligt förvandlas till pojkar efter att ha druckit av en magisk blommas nektar.

  En förvandling som öppnar en värld där de slipper sexuella trakasserier och kan ta plats utan att ifrågasättas. Samtidigt blir det ett avsked till barndomens oskuldsfulla lekar. För Kim, som brottas med sin könsidentitet, blir det även ett uppvaknande.

  -Jag vill skildra Kims situation och upplevelse av att det finns någon inom henne som inte syns på utsidan. Många transpersoner som har sett filmen tycker att det är en realistisk skildring av hur det känns att vara i en annan kropp än den man ser i spegeln. Jag ville inte romantisera situationen, utan visa den för vad den är: ganska ångestfylld och tärande, säger Alexandra-Therese Keining.

  Mörka tonår

  Inspirationen kommer bland annat från hennes egen favoritfilm i 14-årsåldern: det Virginia Woolf-baserade dramat "Orlando" av Sally Potter. Men det finns även andra orsaker till att Alexandra-Therese Keining återvänder till tonårstiden. Hon förlorade båda sina föräldrar tidigt - vilket hon fortfarande bearbetar.

  -Min mamma blev väldigt sjuk i skelettcancer när jag var i den åldern och hon fick väldigt kort tid att leva efter beskedet. Det skapade en stor smärta och ångest, och mycket av det där plockade jag upp i "Pojkarna" som också har ett stort mörker. Kims känslor konsumerar henne totalt och det var precis så det kändes för mig.

  Bryter normer

  2011 blev regissörens förra film, Guldbaggenominerade "Kyss mig" en stor snackis då den skildrade en romans mellan två kvinnor. Men trots framgångar för filmer som "Carol" och "The Danish girl" - för att inte tala om Saga Beckers historiska vinst på förra årets Guldbaggegala - tycker Keining att svenska filmer som bryter med heteronormen lyser med sin frånvaro.

  -Det pratades om att det skulle ändras efter "Kyss mig", men det har kommit väldigt få svenska filmer med samkönade kärlekspar i huvudrollerna sedan dess. Vi ligger lite efter där.