Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/3

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Plockade bort Janouchs böcker - möttes av hatstorm

  Barnboksbutiken valde att sluta sälja Katerina Janouchs böcker, men möttes då av negativa kommentarer och hot. – Jag driver en liten oberoende bokhandel och måste säga att jag chockats av kraften i kommentarerna. Jag har fått en hel del telefonsamtal och mejl också, säger Eija Lietoff Schüssler till UNT.

  Läslusen, en barnboksaffär i Uppsala har stoppat försäljning av författaren Katerina Janouchs böcker. Uppsala Nya Tidning var först med att rapportera om beslutet som togs av butikens vd Eija Lietoff Schüssler. Under veckan mötte Katerina Janouch hård kritik efter uttalanden om svensk flyktingpolitik. 

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  När butiken bestämde sig för att plocka bort böckerna la Eija Lietoff Schüssler även upp ett inlägg på Läslusens Facebooksida:

  ”Någon som verkligen letar spöken är Katerina Janouch! Det må vara så att hennes politiska åsikter inte syns i de gulliga böckerna, men min bestämda åsikt och övertygelse är att jag inte vill stödja hennes produktion på något sätt. Jag väljer istället att fylla mina hyllor med böcker vars författare inte uppmuntrar till rädsla och hat."

  LÄS MER: Kritiserades för uttalanden om Sverige – går till attack mot DN

  Inlägget möttes av horder av reaktioner, en del av dem positiva men en uppsjö av kommentarerna har varit väldigt negativa.

  – Jag driver en liten oberoende bokhandel och måste säga att jag chockats av kraften i kommentarerna. Jag har fått en hel del telefonsamtal och mejl också, säger Eija Lietoff Schüssler till UNT.

  Under fredagseftermiddagen valde Eija Lietoff Schüssler att plocka ner inlägget, eftersom hon utsatts för ett antal grova hot under dagen. 

  Häpen över anklagelserna

  Även Katerina Janouch själv har kritiserat beslutet i en intervju med Aftonbladet

  – Att ta bort böcker för att man inte tycker någon uttalat sig enligt konsensus tyder på en otroligt fascistiskt hållning, säger Katerina Janouch till Aftonbladet.

  Eija Lietoff Schüssler berättar för UNT att hon är häpen över anklagelserna hon fått möta.

  – Mitt beslut har inget med innehållet i Katerina Janouchs barnböcker att göra. Det handlar om hennes namn som förknippas med uttalanden och åsikter som jag tar avstånd för, säger hon till UNT.