Patti Smith: "Glömde inte texten"

ANNONS
|

Bob Dylan må ha tilldelats årets Nobelpris i litteratur, men Patti Smiths version av hans "A hard rain’s a-gonna fall" på Nobelgalan hylladesi sociala medier och lämnade publiken i tårar.

LÄS MER: Patti Smith hyllas på festen

"Plötsligt får Patti Smithnågot jagat, nästan panikslaget i blicken. Hon tappar andan, tappar orden, blir tyst. Rocklegendaren som har stått på scen i så många år i så många olika sammanhanggår bort sig, avbryter låten. Och nu är det publiken som håller andan.

Patti Smith, hjälplöst högröd i ansikten, får ur sig att "Förlåt, förlåt, jag är så nervös" menså lyckas hon på något sätt börja om igen. Hon är oerhört nära att ännu en gång snubblapå Dylans text men hon reder ut det och nu lyfter musiken verkligen medan Patti Smith gungar lite med knäna och tar i, för nu bär rösten", skrev GP.s Johan Lindqvist om framförandet.

ANNONS

Nu har hon själv skrivit en krönika om konserten under Nobelfesten i magasinet New Yorker. Bland annat skriver hon att hon repeterat enormt mycket inför uppträdandet och att hon köpt en ny kostym och klippte håret.

LÄS MER:Lindqvist: Starkt och vackert av Patti Smith

”Som i en saga stod jag framför den svenska kungen och drottningen och några av världens största intellekt, redo med en sång som i varje rad innehöll erfarenheten och motståndskraften hos poeten som skrev den.”

Men plötsligt blev hon orolig och kunde inte fortsätta.

”Jag hade integlömt orden som nu var en del av mig. Jag kunde helt enkelt inte få ut dem”, skriver hon.

Dagen efter ska hon ha ätit frukost med flera av pristagarna som sa att hon gjort ett bra jobb. Hennes framträdande ska ha varit en metafor för deras kamp.

ANNONS