Fredrik Lindström och Kristian Luuk leder På spåret.
Fredrik Lindström och Kristian Luuk leder På spåret.

På spåret tillbaka i rutan

ANNONS
|

För två år sedan firade På spåret 25 år med bara forna mästare i burarna och extra svåra frågor. Efter det var det nystart, där sex helt nya par fick prova lyckan i burarna. I år är bandet backat, och en helt vanlig säsong av det populära programmet väntar.

-Vi brukar säga att styrkan i det här programmet är att vi inte ändrar så mycket. Vi gör små justeringar men annars ska det vara samma. Som tittare ska man känna igen sig och veta vad man får, säger programledaren Kristian Luuk när TT träffar honom under inspelningarna.

-Programidén är så bra att man inte behöver ändra något. När medielandskapet hela tiden ändras ska På spåret finnas där som en trygg punkt.

Årets säsong är den sjätte där Kristian Luuk leder programmet tillsammans med Fredrik Lindström från studion i Göteborg.

-Man längtar hela tiden hit. Det blir en speciell grej att åka ner till Göteborg för att spela in. Det blir som ett litet kollo, säger Kristian Luuk, som nu börjar känna sig varm i kläderna:

-I början var det jättenervöst, att ta över ett av de mest folkkära programmen vi har i Sverige. Men nu är vi trygga i studion. Då kan man ta ut svängarna lite och göra ett ännu bättre program.

Inför årets säsong har tre nya lag tillkommit medan övriga sex har deltagit tidigare, med varierad framgång. Däribland återfinns P3-profilen Martina Thun och fysikprofessorn Ulf Danielsson, som förra året missade slutspel med en hårsmån.

ANNONS

-Vi var nöjda förra året och var supernära att gå vidare. Så självklart vill vi lyckas bättre i år. Men vi har sagt att det viktigaste är att vi har kul, och det har vi verkligen. Vi blev så glada när de ringde och frågade om vi ville vara med igen säger Martina Thun.

-Det knepiga är ju att det inte går att förbereda sig riktigt. Jag har pluggat in mycket meningslösa saker, men det är ju omöjligt att veta vad det blir för frågor. Så oftast får man gå på den kunskapen man redan har, säger Ulf Danielsson.

Årets debutanter utgörs av Jason Diakité och Lina Thomsgård, Louise Epstein och Thomas Nordengren, samt Gudrun Schyman och KG Hammar.

-Jag har följt programmet sedan 80-talet och de frågade redan förra året om jag ville vara med, säger KG Hammar. -Den gången fegade jag ur och skyllde på att jag inte kunde. Men i år var det väl dags. Gudrun har jag känt i decennier så det är kul att tävla med henne. Men egentligen har jag inget behov av att tävla, syftet är bara att ha roligt.

Första avsnittet av På spåret sänds fredag 28 november.

28 november: Helena von Zweigbergk och Göran Everdahl möter Filip Hammar och Fredrik Wikingsson

5 december: Filip Hammar och Fredrik Wikingsson möter Louise Epstein och Thomas Nordegren

12 december: Louise Epstein och Thomas Nordegren möter Helena von Zweigbergk och Göran Everdahl

19 december: Martina Thun och Ulf Danielsson möter Jason Diakité och Lina Thomsgård

26 december: Jason Diakité och Lina Thomsgård möter Gudrun Schyman och KG Hammar

2 januari: Gudrun Schyman och KG Hammar möter Martina Thun och Ulf Danielsson

9 januari: Jesper Rönndahl och Elisabet Höglund möter Niklas Strömstedt och Jenny Strömstedt

16 januari: Niklas Strömstedt och Jenny Strömstedt möter Eric Ericson och Kjell Wilhelmsen

23 januari: Eric Ericson och Kjell Wilhelmsen möter Jesper Rönndahl och Elisabet Höglund

30 januari: Kvartsfinal

6 februari: Semifinal

13 februari: Semifinal

20 februari: Final

En säsong av "På spåret" tar nästan ett helt år att göra. Tidigt på vintern fastställer redaktionen vilka städer som ska besökas. Journalisterna på redaktionen börjar formulera frågor samtidigt som Kristian Luuk & Fredrik Lindström låser in sig tillsammans med producenten för att spåna reseledtrådar. Redaktionen testar frågorna på fokusgrupper för att säkerställa att de ligger på rätt nivå. Till sist genomförs en omfattande faktakontroll, enligt metoden "line-by-line" som systerprogrammet "Uppdrag Granskning" skapat. Alla faktauppgifter dubbelkollas - allt för att säkerställa att allt som sägs i programmet är korrekt.

"På spåret" har sänts sedan 1987 och är ett av Sveriges mest populära underhållningsprogram, med ett rekord på 3,7 miljoner tittare. Programmet leddes av Ingvar Oldsberg fram till 2009, då Kristian Luuk tog över. Vid sin sida som domare har han kollegan Fredrik Lindström. Musiken i programmet görs av Augustifamiljen, som till vardags är huvuddelen av Håkan Hellströms kompband.

Tävlingsschemat i "På spåret" är uppdelat i tre grupper, där segraren i varje grupp går direkt till semifinal. Bästa tvåorna gör sedan upp om den sista semifinalplatsen. I år är första gången programmen sänds gruppvis, tidigare år har avsnitten sänts i blandad ordning.

ANNONS