Caitriona Balfe och Sam Heughan spelar Claire och Jamie i "Outlander". Pressbild.
Caitriona Balfe och Sam Heughan spelar Claire och Jamie i "Outlander". Pressbild.

"Outlander" gör feminism av romance-genren

"Outlander" har kallats "ett 'Game of thrones' för kvinnor". Seriens huvudrollsinnehavare Caitriona Balfe är smickrad över jämförelsen, men tycker inte nödvändigtvis att den stämmer.

ANNONS
|

Böckerna av Diana Gabaldon om brittiska sjuksköterskan Claire som av misstag faller genom en tidsreva och hamnar i 1700-talets Skottland har sålts i över 20 miljoner exemplar. 2014 blev den romantiska fantasin en bitvis våldsam äventyrsserie på tv-kanalen Starz och nu har fjärde säsongen precis haft premiär, i Sverige på Viaplay.

- När jag gjorde min första audition visste jag inte att serien byggde på de här väldigt populära böckerna. Men jag sprang ut och köpte första boken och läste ut den innan jag gjorde en ny audition. Det var tillsammans med Sam, för att se om vi hade den romantiska kemin som är så viktig för historien, säger Caitriona Balfe.

ANNONS

Faller för högländare

Claire faller inte bara genom tiden utan också pladask för den några år yngre högländaren Jamie, spelad av Sam Heughan. Den egentligen omöjliga kärleksekvationen ramas in av det faktum att Jamie ska komma att kämpa för skotsk självständighet vid det ödesdigra slaget vid Culloden 1746, något Claire med sin kunskap om utgången försöker stoppa.

- Innan första säsongen kom ut förstod jag inte hur passionerade fans böckerna har. Jag undvek sociala medier och kunde skapa min egen version av rollfiguren utan för mycket press eller vetskap om vad folk förväntade sig. När första säsongen hunnit sändas ungefär halvvägs exploderade snacket online om hur jag borde se ut och hur jag inte såg ut. Men det gäller att inte ta så mycket notis om alla åsikter, säger Caitriona.

Det som gjort "Outlander" till en succé är den episka kärlekshistorien, som får ta stor plats och som gjort att böckerna klassas som "romance", en genre det ses ned på i många hörn av litteraturvärlden.

- Tv-serien rör sig egentligen mellan många olika genrer. Den har smäktande romantik, det här fantasyelementet och är också lite av en historielektion. Det jag kan ha svårt för är dragen av tantsnusk. När det blir lite smäktande och skämmigt har det svårare att komma in i finrummen än om tonen hade varit en annan. Romantik står inte jättehögt på kreddskalan, säger Karolina Fjellborg, tv-kritiker på Aftonbladet.

ANNONS

Växlar till våld

Författaren Diana Gabaldon har haft stort inflytande och omnämns i varje avsnitt som "manuskonsult". Hon gör även ett inhopp som statist i första säsongen. Hennes inflytande liknar författaren George RR Martins över "sin" tv-serie. Båda författarna verkar också ha en viss fascination för våld.

- Det som är lite ovanligt med "Outlander" är att den kan växla i ett avsnitt från att vara sötsliskig till att bli extremt våldsam. Diana Gabaldon verkar dessutom ha dille på våldtäkt och använder det mycket som berättartekniskt grepp. Manusförfattarna var tvungna att ändra en scen från boken där Jamie våldtar en kvinna. Det skulle nog ha blivit för magstarkt och han hade inte kunnat fortsätta ses som den romantiska hjälten, säger Karolina Fjellborg.

Våldsamt eller ej, att "Game of thrones" blev en så stor succé banade väg för att "Outlander" kunde släppas ett par år senare.

- Det gjorde att serier som vår fick grönt ljus av bolagen. Jag är ett stort fan av "Game of thrones" och det är smickrande att höra "Outlander" jämföras med den. Båda innehåller män med svärd och filmas i Irland respektive Skottland, men där slutar nog likheterna, säger Caitriona Balfe.

ANNONS

Det som kan skrämma bort den manliga delen av publiken är det kvinnliga perspektivet. Ribban sätts med en oralsexscen utan fokus på mannen redan i första avsnittet. Och det är absolut avsiktligt från serieskaparnas sida, tror Karolina Fjellborg.

- Jag upplever att "Outlander" är en serie som intresserar sig för könsroller. Att det är 200 år mellan dem, med de kulturkrockar som det innebär. Jag tror inte att de flesta män funderar lika mycket över sådant, säger hon.

TT

Fakta: "Outlander"

Baseras på Diana Gabaldons böcker där första boken "Outlander" heter "Främlingen" i svensk översättning. Boken kom ut 1991 och ytterligare sju delar har publicerats, den senaste 2014. Samma år kom tv-serien som i USA sänds på tv-kanalen Starz och i Sverige på Viaplay.

Huvudrollerna spelas av irländska Caitriona Balfe (uttalas Katrina) och skotske Sam Heughan. Sjuksköterskan Claire har tjänstgjort under andra världskriget när hon efter kriget råkar färdas tillbaka i tiden drygt 200 år. Serien utspelar sig först i Skottland och avhandlar jakobitupproret, där skottarna som ville ha självständighet från England slutligen besegrades och de skotska klanerna utplånades. Andra och tredje säsongerna fortsätter med flera tidshopp och utspelar sig både i Frankrike och Karibien.

Fjärde säsongen hade nyligen premiär på Viaplay och utspelar sig i USA vid tidpunkten för självständighetskriget.

ANNONS