Operan har startat tåskoinsamlingen för att få mer pengar till tåskor på Kungliga Baletten. Skorna på bilden tillhör dock de inte de drygt 1 000 skor som används varje säsong. Arkivbild.
Operan har startat tåskoinsamlingen för att få mer pengar till tåskor på Kungliga Baletten. Skorna på bilden tillhör dock de inte de drygt 1 000 skor som används varje säsong. Arkivbild.

Operan ber om pengar till nya balettskor

Kungliga Operan har startat en insamling – för att få mer pengar till balettskor.

ANNONS
|

Jämfört med flera andra kulturinstitutioner får Kungliga Operan gott om pengar genom både sponsorer och anslag. Nu har de dock hittat ytterligare en ny finansieringsteknik: den så kallade tåskoinsamlingen.

Tåskor – som balettdansare använder – förbrukas nämligen flitigt på Operan.

- Professionella dansare kan använda upp till 3 par skor per föreställning, säger presschefen Torbjörn Eriksson till TT.

ANNONS

- Det här är ett av flera sätt att engagera vår publik och berätta om vår historia – att få fler att veta mer om vår konstform balett.

Alla som vill stötta Operan kan nu både swisha och använda bankgiro. Projektet är dock inte bara en fråga om ekonomi och just historia, utan också om miljö. Den som vill kan få köpa ett par använda – och signerade – skor för eget bruk.

- De går att återanvända, om än inte i ett professionellt föreställningssammanhang. Så projektet rymmer också ett hållbarhetsperspektiv, säger Eriksson.

Operan vill också ta tillvara på de skor som inte kommer till användning eller säljs. När insamlingen avslutas i december ska Operan av alla förbrukade skor bygga en julgran och ställa i stora entrén.

TT

Fakta: Tåskor

Tåskor eller tåspetsskor kallas de skor med förstärkning runt tårna som används inom klassisk balett. Dansarna underhåller själva skorna genom att sy dem till rätt form.

När dansarna repeterar roterar de mellan fem eller sex olika par. Om skorna är slitna ökar risken för skador.

Kungliga Balettens dansade förbrukar runt 1000 tåskor under en säsong.

Källa: Kungliga Operan

ANNONS