Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170407-lisahenni-441037_se.gp_1.jpg
Lisa Henni är hårdnackad polis i SVT:s krimparodi "Fallet". Pressbild.

Ond bråd humor i SVT:s "Fallet"

En hårdnackad svensk polis och en konflikträdd brittisk kommissarie löser ett bestialiskt ritualmord i en idyllisk svensk småstad. Låter det som en parodi? Det är det också.

I SVT:s nya serie "Fallet" blir en brittisk man brutalt mördad i det lilla samhället Norrbacka. Polisen Sophie Borg kallas in för att utreda mordet och paras motvilligt ihop med en inrest brittisk kollega, den försynte Tom Brown.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Varje gång jag fick på mig Sophie Borgs skinnjacka fick jag ett helt nytt kroppsspråk, säger skådespelaren Lisa Henni.

För att hitta sin parodipolis hämtade hon inspiration från Saga Norén i "Bron", Sarah Lund i "Brottet" och Carrie Mathison i "Homeland". Resultatet blev en kompromisslös och skjutglad polis som har extremt svårt att samarbeta och lyda order.

- Alla har varsitt säreget drag och det är intressanta karaktärsdrag att leka med och se hur man kan ta det vidare, säger hon.

Tränade med polis

"Fallet" må parodiera hårdkokta nordiska mordhistorier, men för att hitta rätt behövdes mer än bara fiktiva förlagor. För att förbereda sig inför rollen fick Lisa Henni träna hos både militären och en Stockholmspolis – allt för att skapa trovärdighet.

- Det tycker jag att vi har lyckats med. Jag pratade med polisen efter att han sett den första trailern och han var väldigt nöjd med de polisiära bitarna, så det är ett bra betyg, säger hon

Lisa Henni menar att det är just det som gör serien rolig. Poliserna kanske inte alltid lyckas med det som de tar sig för, men de försöker verkligen. Samtidigt är serien både blodig och brutal med slagsmål och skottlossningar.

"Generös skådespelare"

- Det finns olika ingångar i humor och ingången som vi har valt i vår serie är genom trovärdighet. Att man gör det man gör på riktigt, säger Lisa Henni.

I rollen som Sophie Borgs omaka polispartner Tom Brown syns den brittiska skådespelaren Adam Godley, känd från bland annat "Breaking bad".

- Det var fantastiskt att jobba med honom för att han är en så otroligt generös skådespelare. Vi hade väldigt kul tillsammans, både på inspelningen och utanför, säger Lisa Henni.

"Fallet" har premiär i SVT1 på långfredagen.

Fakta: "Fallet"

"Fallet" är en kriminalkomedi som sänds i åtta delar med start på SVT1 på långfredagen.

Huvudrollerna, som den udda polisduon Sophie Borg och Tom Brown, spelas av Lisa Henni ("Snabba cash", "Tillbaka till Bromma") och Adam Godley ("Breaking bad", "Homeland").

I andra roller syns bland andra Tomas von Brömssen, Lia Boysen, Björn Granath, Stina Rautelin och Christoffer Nordenrot.

Simen Alsvik ("Lilyhammer") och Jon Holmberg ("Swedish dicks") har delat på regin.

Mest läst