Omtumlande veckor för Simon J Berger

ANNONS
|

Han gör succé i tv-serien "Torka aldrig tårar utan handskar" och snart är det dags för "Call girl" att få premiär.

Hösten tillhör Simon J Berger men det har inte alltid varit så lätt.

-Jag har haft ett par år av mycket luft i schemat så jag vet hur snabbt det kan vända.

Ett par saker slår en när man träffar Simon J Berger. Hans ansikte är väldigt föränderligt. Lika snabbt som ett leende kan spricka fram och lysa upp en halvgrå oktobermorgon kan ögonen stramas till av engagemang. Just nu, när han gör succé i rollen som Paul i "Torka aldrig tårar utan handskar", är Simon J Berger också lite omtumlad.

Responsen på tv-serien har varit över all förväntan och Pauls repliker studsar nu runt bland fans på mikrobloggen Twitter.

ANNONS
-Jag tycker inte att man bör mäta framgång i tittarsiffror men när det nu har slagit så brett som det har gjort så är det naturligtvis roligt. De här två senaste veckorna har jag fått 50 meddelanden om dagen på Twitter och Facebook och jag försöker svara på allt.
Succéartad debut

Egentligen kom Simon J Bergers genombrott redan när han under utbildningen på teaterhögskolan i Malmö blev erbjuden en av huvudrollerna i Mikael Marcimains tv-serie "Upp till kamp".

-Jag hade ingen kontaktyta alls mot filmbranschen innan, så det var ett fantastiskt sätt att få starta karriären. Serien sändes 2007 när jag precis hade gått ut skolan och jag fick massor av bra respons.

Ungefär samtidigt kom också kortfilmen "I stället för Abrakadabra" som gjorde succé på filmfestivaler och så småningom blev Oscarsnominerad. Men för Simon J Berger blev det plötsligt stiltje i karriären.

-Det var en kämpig tid. Det var inte så att telefonen slutade ringa, jag fick erbjudanden och jag provfilmade hela tiden men det blev för lite jobb. Försörjningen var kämpig och jag överlevde på att ha en billig livsstil, småslantar från a-kassan och hjälp hemifrån.

Och det är nu det tänder till i Simon J Bergers ögon. I en tid då arbetslinjen dominerar politiken hävdar han rätten att få gå arbetslös.

-Det var ett svårt beslut att inte ta något knegjobb. Men för mig var det direkt avgörande. De få skådespelarjobb jag hade fick jag alltid med kort varsel. Det är superviktigt att vi har en politik där kulturarbetare kan gå arbetslösa inom sitt yrke, annars tappar vi dem och det är en förlust för samhället.

Det blixtrar till igen i Simon J Bergers ögon när jag påpekar att det inte är alla skådespelare som bjuder på så personliga åsikter i intervjuer.

-Jaså? Men vill man vara en ansvarstagande samhällsmedborgare så får man väl fråga sig vad som är viktigt? Jag gillar inte att gå i demonstrationståg för jag gillar inte folkmassor men jag bidrar gärna så här.

TT Spektra: Vilka frågor tycker du är viktiga att lyfta fram?

-Allt från att människor uttrycker om "Torka aldrig tårar.." att det är avskyvärt att män får hångla i public service, till att Justin Bieber hånas av män för att han "är som en tjej", till den här jävla naiva iden om att vi är ett rasismbefriat samhälle när det hela tiden kommer historier som blottar de mest avskyvärda händelser. Det är vidrigt och antidemokratiskt och det är viktigt att prata om.
Polis i "Call girl"

Den 9 november är det premiär för redan omtalade politiska thrillern "Call girl" där han spelar en polis som spanar på en bordellmamma med högt uppsatta kunder. Han beskriver inspelningen som rolig men slitsam.

-Filmens budget borde egentligen inte ha räckt till det vi ville göra men vi hade ett guldteam och alla var grymma på att trolla med knäna.

Namn: Simon Jönsson Berger

Ålder: 33

Uppvuxen: I Stockholm och i skånska Brantevik på Österlen. "Det var bra att växa upp i en liten stad. När vi gjorde musikaler i skolan kom lokaltidningen och gjorde uppslag, man kunde ta plats på arenan vilket var bra för självkänslan".

Familj: "Stor och proggig". Mor är konstnären Gittan Jönsson och far är musikern Bengt Berger, gift med skådespelaren Ann Petrén.

Bor: "I Stockholm egentligen. Men jag vill gärna säga Malmö också för jag har mycket av mitt liv där. Jag är ju skåning och Malmö är Sveriges bästa stad".

Utbildning: Blandade humanistiska studier vid Lunds universitet. Teaterlinjen vid Fridhems folkhögskola. Teaterhögskolan i Malmö.

Karriär i urval: "Upp till kamp" (2007), "Svinalängorna" (2010), "Torka aldrig tårar utan handskar" (2012), "Call girl" (2012).

Hobby: Att spela rollspel och datorspel.

ANNONS