Om gapet mellan språk och verklighet

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Hur skall man i skrivandet hantera det lika oundvikliga som oöverbyggbara gapet mellan språk och verklighet? I sin nya roman Broder behandlar Aleksander Motturi den frågan med ovanligt stor transparens. Så kräver ämnet också en viss varsamhet. Där Motturi i sin förra roman Svindlarprästen från 2012 skrev om sin far är tema för Broder Motturis missbrukande äldre bror. Eller, om vi skall vara lika noggranna med orden som Motturi själv, någon som liknar hans bror.

Möten med brodern

Berättandet är fragmentariskt och rör sig via minnesbilder och omtagningar från jagberättarens möten med brodern Kimo i Helsingborg, via den gemensamma uppväxten i Tynnered och somrar i Finland till likvakan där familjen slutligen tar farväl av sin bror och son. Jämte minnena av Kimo löper också kontinuerliga reflektioner av jaget kring det egna skrivandet. Läsaren får följa med i redigeringsprocessen, till sessioner på divanen och i de stunder där jaget ifrågasätter det egna projektet.

ANNONS

Tydliga kontraster

Men Kimo gör sig påmind även i de mer teoretiserande avsnitten, genom olägliga telefonsamtal eller obesvarade sms vilket bara gör kontrasten mellan brodern och jagets liv desto tydligare. Där jaget tänker något om Lacan och beställer hem dumplings till sin bostadsrätt på Sveagatan för brodern en kaotisk tillvaro där han åker till Thailand och gifter sig, hamnar i psykiatrisk slutenvård, flyr den egna lägenheten och ständigt återfaller i missbruk.

Kräver en reflekterande läsare

Svårigheten att skriva motsvaras av svårigheten att förstå och att tala med varandra över de klassgränser som uppstått inom familjen. Broder vägrar det linjära berättandets alla förenklingar och förklaringar. Det framstår inte bara som ett i grunden hederligt skrivsätt utan också ett sätt att gardera sig mot läsarens hunger efter lättsmält misär. Broder kräver istället en aktiv, reflekterande läsare. Och sådana förtjänar den många.

ANNONS