Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Författaren och programledaren Lina Thomsgård är tillfällig chef för Nya Stockholms Kvinnohistoriska. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Nytt museum om kvinnohistoria

  Nya Stockholms Kvinnohistoriska – ett museum om "halva mänsklighetens historia" – är ett nytt tillskott i svenskt kulturliv.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Till skillnad från ett traditionellt museum har Nya Stockholms Kvinnohistoriska inget eget utrymme. Det verkar i stället digitalt och i andra kulturorganisationer och museers lokaler, rapporterar Dagens Nyheter.

  Museiprojektet drivs av Gunilla Thorgren, Sofia Embrén och Lina Thomsgård som noterat ett ökat intresse för kvinnohistoria.

  - Det syns överallt, också i kulturen. Och ska Sverige vara ett föregångsland i världen när det gäller jämställdhet så bör vi ju verkligen förmedla all denna kunskap om vad kvinnor har uträttat och inte kunnat uträtta i historien, säger Lina Thomsgård till DN och fortsätter:

  - Vi vill tända upp nya lampor, hitta nya spår och ny forskning, men vi kommer inte att sitta och hitta på utställningar helt på egen hand. Vi har ju bland våra medlemmar de främsta experterna som finns i de här frågorna och det är de som kommer bidra.

  Bland medlemmarna bakom Stockholms Kvinnohistoriska finns bland annat Hallwylska museet, Nordiska museet, Södra teatern och Stadsarkivet.

  Redan under 2019 väntas museet dra i gång sin verksamhet, bland annat genom att fira 100 år av kvinnlig rösträtt i Sverige.