Scott James visar hur de små men dyra vinylpressarna fungerar – men han kan själv knappt förstå hur de små linjerna i plasten kan bli till musik. "Det är helt otroligt", säger han.
Scott James visar hur de små men dyra vinylpressarna fungerar – men han kan själv knappt förstå hur de små linjerna i plasten kan bli till musik. "Det är helt otroligt", säger han.

Nu öppnar Sveriges enda vinylfabrik

Pedro Ferreira märkte av en ökad efterfrågan på att pressa vinyl i Sverige – och tog tag i saken. Nu öppnar Sveriges enda vinylfabrik.

ANNONS
|

Föremålet som förs in i maskinen ser lite ut som en deformerad hockeypuck. Men efter 260 graders upphettning och sedan nedkylning till 15, kommer materialet ut som en spelbar produkt.

När Spinroad Vinyl Factory i Lindome utanför Göteborg öppnar är det en av få fabriker i Norden, och den enda i Sverige.

Fabrikens vd Pedro Ferreira driver sedan tidigare en musikstudio i lokalen ovan den nya fabriken, och fick ofta frågan av sina kunder var de kunde översätta musiken till vinylformat. Svaret blev då Nederländerna eller Tyskland, men att det kunde dröja 10 veckor, ibland 14. När Ferreira själv fick möjlighet att etablera en egen fabrik i Sverige, tvekande han inte.

ANNONS

- Det finns en stor produktionsbrist. 2017 var ett av de bästa åren för vinylen sedan 80-talet. Men många vinylpressar lades ner under 90-talet, och allt tar väldigt lång tid eftersom att efterfrågan är så hög, berättar Ferreira.

"Gett upp"

Hos Spinroad Vinyl Factory är målet i stället att det ska ta fem veckor från beställning till färdig produkt, just nu kan de pressa mellan 15000 och 18000 skivor i veckan.

TT: Varför tror du att folk vill köpa vinyl igen?

- Jag tror att vi människor gillar att samla på saker. Vi har all världens musik i våra telefoner i fickan, men om du älskar musik vill du ha någonting fysiskt i din hand, säger Ferreira.

Scott James av ansvarig för maskinerna, värda 1,8 miljoner kronor styck, och demonstrerar hur de fungerar. Han visar upp två metallformar, här tillhörandes Göteborgsindiebandet Medium Rare, som likt ett negativ formar plasten till en färdig skiva.

ANNONS

- Men jag har gett upp att försöka förstå hur det funkar, det går inte att förstå, säger han och skrattar.

- Det är så konstigt att tänka att den här tekniken användes för så länge sedan, det är helt galet.

"Hylla musiken"

Men är det här bara en trend för stunden, eller är vinylskivan tillbaka för att stanna?

- Förr köpte folk vinyl av nostalgiskäl och höll industrin igång genom det. Nu är det i stället ungdomar som köper skivor, 16–20-åringar, det är de som driver industrin nu. Och jag hoppas verkligen att de kommer att fortsätta göra det, säger Ferreira och korsar sina fingrar.

ANNONS

Förutom att producera vinylskivor kommer Spinroad Vinyl Factory även innehålla café och musikscen.

- Jag försöker skapa en plats som hyllar musiken. Att du kan komma hit, ta en kopp kaffe och se hur vinylerna blir pressade, säger Pedro Ferreira

TT

Fakta: Vinylskivor

LP-skivan lanserades 1948 av skivbolaget Columbia och var ett dominerande medium i skivbranschen från mitten av 1950-talet till slutet av 1980-talet, då den allt mer ersattes av CD.

I Danmark finns en vinylfabrik, och nu öppnar även Spinroad Vinyl Factory i Göteborg.

I fjol ökade försäljningen av vinylskivor med 15,6 procent jämfört med 2016 och stod därmed för 4,2 procent av den totala musikförsäljningen i Sverige, enligt branschorganisationen Ifpi.

ANNONS