Beyonce ska ha fått miljoner i utbetalning av Jay Z:s streamingtjänst Tidal på bekostnad av andra artister, enligt en norsk granskning. Arkivbild.
Beyonce ska ha fått miljoner i utbetalning av Jay Z:s streamingtjänst Tidal på bekostnad av andra artister, enligt en norsk granskning. Arkivbild.

Norska artister tar bort musik från Tidal

Flera norska artister och ett skivbolag har bett om att deras låtar ska avlägsnas från streamingtjänsten Tidal, som ägs av hiphopstjärnan Jay Z. Tidal anklagas för att ha manipulerat sina siffror. Även i Sverige ses anklagelserna som allvarliga.

ANNONS
|

Genom den påstådda manipuleringen ska Beyonce och Kanye West ha fått flera miljoner kronor mer i royalties än de borde, på bekostnad av mindre artister.

Nu vill även svenska Stim gå till botten med de felaktiga lyssningssiffrorna.

Norska tidningen Dagens Næringsliv avslöjade tidigare i veckan att Tidal sysslat med fejklyssningar som lagts på befintliga kunders konton. Stims medlems- och marknadschef Peter Lindström säger till tidningen att man behöver få in korrekta siffror om vem som lyssnat för att kunna fördela pengarna rättvist.

- Vi ser allvarligt på anklagelserna, men vi känner fortfarande inte till alla fakta. Vi kommer titta närmare på upplysningarna vi fått, säger Peter Lindström.

ANNONS

Norska artisterna Biosphere, Ola Fløttum och skivbolaget Lawo Classics ska enligt norska sajten e24 ha varslat sina distributörer om att ta bort deras musik från Tidal. I skivbolagets fall handlar det om över 160 album.

Totalt rör det sig om utbetalningar som gjorts från upphovsrättsorganisationer i Sverige, Tyskland och England på 340 miljoner Euro till 290000 upphovsmän som kan ha fördelats felaktigt, skriver Dagens Næringsliv.

Tidal har inte velat kommentera avslöjandet direkt till tidningen, men säger i ett uttalande att det handlar om en "svartmålningskampanj".

TT

Fakta: Tidals lyssningssiffror

Enligt en granskning som gjorts av den norska tidningen Dagens Næringslivs (DN) ska artisternas album "The life of Pablo" och "Lemonade" fått 320 miljoner fejklyssningar genom att stora mängder lyssningar har lagts på befintliga kunders konton. En norsk musikkritiker påstås bland annat ha lyssnat på Kanye Wests "The Life of Pablo" 96 gånger på ett dygn, mer än hälften av dem mitt i natten.

"Det är fysiskt omöjligt" är hans kommentar till Dagens Naeringsliv. Under april och maj 2016 betalade Tidal ut mer än 22 miljoner kronor i royalties för spelningar från Beyoncés "Lemonade".

Tidal är en internetbaserad musiktjänst som startades av svenska företaget Aspiro. Det köptes senare upp av norska Schibsted som sålde det i sin tur till Jay Z 2015.

ANNONS