Petter Stordalens framfart i förlagsvärlden uppskattas inte av alla i branschen. Arkivbild.
Petter Stordalens framfart i förlagsvärlden uppskattas inte av alla i branschen. Arkivbild.

Norsk kritik mot Stordalens deckarvärvningar

I februari blev det känt att den norske hotellmagnaten Petter Stordalen ger sig in i förlagsbranschen. Sedan dess har han värvat ett antal stora författare. Men från branschhåll är man kritisk till Stordalens tillvägagångssätt.

ANNONS
|

Det handlar dels om en satsning på de två nystartade förlagen Capitana, som satsar på kriminalromaner, och Gloria, som fokuserar på andra typer av skönlitteratur. Med i investeringarna finns också Pilar förlag, som startades för att ge ut Stordalens självbiografi "Min Hemlighet" 2015.

Stordalen har redan hunnit knyta några av Norges största kriminalförfattare till sitt Capitana, däribland Jørn Lier Horst och Tom Kristensen. I veckan blev det klart att även den bästsäljande författaren Tom Egeland ansluter till det nya deckarhuset.

Väcker kritik

Men alla är inte imponerade av hotellmagnatens litterära offensiv. På förlaget Aschehoug, som gett ut Egelands böcker under 20 år, kommer kritik mot Stordalens värvningsmetoder.

ANNONS

- Det tar tid att utveckla ett gott författarskap, det kräver en stor insats att skapa en bästsäljare. Det är konstigt att förlag med både kapital och entreprenörsskap inte väljer att odla sina egna framgångar från grunden. Det är varken charmigt eller imponerande, säger Kari J. Spjeldnæs, förlagschef på Aschehoug till norska nyhetsbyrån NTB.

Även den norske författaren Håvard Syvertsen är negativ till Stordalens tillvägagångssätt.

"Det Stordalen gör är att fiska etablerade, bästsäljande, författare från andra – det är förlagen som har investerat arbete, tid och pengar i att etablera författarskapen i offentligheten", skriver Syvertsen i ett Facebookinlägg.

Delar inte bilden

I ett mejl till norska Aftenposten svarar Stordalen på kritiken.

"Det var inte överraskande att vår satsning skulle utlösa både engagemang och några kritiska röster. Även om det till en början har handlat om kända och populära krimförfattare, har alla förlag en önskan om att hitta nya talanger och odla fram nya författarskap", skriver Stordalen, som inte delar bilden av att hans intåg i förlagsbranschen skulle ha skapat dålig stämning, till tidningen.

ANNONS
TT

Fakta: Petter Stordalen

Den norske företagsledares och entreprenören Petter Stordalen är född 1962, är gift och har tre barn.

Född i Porsgrunn i Telemark. Utnämnd till Norges bästa jordgubbsförsäljare som tolvåring. Tog över sin fars livsmedelsbutik och läste sedan ekonomi på Marknadshögskolan. Blev som 24-åring vd för Norges största köpcentrum, var några år senare med och tog över det anrika varuhuset Steen & Ström i Oslo och började sedan bygga sitt hotellimperium.

Vid sidan av sin affärsverksamhet har han också uppmärksammats för sitt engagemang inom miljörörelsen, bland annat Greenpeace, samt sitt arbete för utsatta barn och ungdomar.

Källa: NE och Petterstordalen.no

ANNONS