Norden i fokus

ANNONS
|

Hur mår humorn i Norden? Hur många personer behövs för att översätta de isländska sagorna? Varför tycker inte fler än en tredjedel av svensklärarna att det är viktigt att lära sig nordiska språk? Och varför vill svenskarna inte läsa annan nordisk litteratur?

Det är några av frågorna som kommer att tas upp på årets bokmässa, som innehåller 398 seminarier med medverkande från 21 länder.

Från Danmark kommer bland andra Suzanne Brøgger för att tala om sin samhällskritiska bok Breven till prinsen av Mogadonien, filmmanus- och barnboksförfattaren Kim Fupz Aakeson och Hanne Vibeke-Holst, aktuell med romanen Förlåtelsen. Från Norge kommer för svenskar både kända och okända namn, som Linn Ullman och Erlend Loe, respektive Gaute Heivoll och Roy Jacobsen.

ANNONS

Bland de finska författarena syns Rosa Liksom och Monika Fagerholm och bland islänningarna märks poeten och författaren Sjón. Dessutom finns i seminarieprogrammet möjlighet att upptäcka färöisk och grönländsk litteratur.

Bredvid det nordiska fokuset, som förstärks av att Nordiska rådet lägger sina presidiemöten i Göteborg den 26 och 27 september, kommer mycket krut att läggas på irländsk litteratur. Bland annat kommer John Boyne, som skrev bästsäljaren Pojken i randig pyamas.

Dublin är historiskt en av världens litterära städer, vilket kommer att lyftas upp i seminarieprogrammet. Irland har dessutom en stor novelltradition, vilket gästande författare som Colm Tóibín och Kevin Barry kommer att diskutera under ett seminarium.

Andra seminariepunkter värda att uppmärksammas är besöket av den ryska statsvetaren och journalisten Anna Arutunyan, aktuell Putinskildringen Tsar Putin, Ingrid Betancourt, som talar med KG Hammar om att överleva i svåra förhållanden, samt en statsning på TomasTranströmer, som Svenska kyrkan står för under mässan.

Årets bokmässa pågår 27-30 september.

ANNONS