Bild: Joel Ryan
Bild: Joel Ryan

Noomi Rapaces möte med Weinstein

"Harvey och jag har aldrig tyckt om varandra."

ANNONS
|

Det verkar för närvarande pågåen massimport av unga svenska talangertill Hollywoods filmfabriker; Alicia Vikander, Matias Varela och FaresFares är bara några av de svenskar som slagit stort på sistone.

Bland dem har Noomi Rapace en av frontpositionernasomett av våra största internationella stjärnskott,med betydande roller i Hollywoodproduktioner som Prometheus och Child 44. Kring jul kommer hon att synas i Netflix största produktion hittills: Filmen Bright, där hon spelar mot Will Smith.

Liksom många andra kvinnliga skådespelare på uppgång i USA:s filmvärld har hon träffat, eller snarare råkat ut för, Harvey Weinsten – den skandalomsusade demonproducent som anklagas för otaliga sexuella övergrepp, och vars fall blev startskottet för metoo-kampanjen och en hel svallvåg av anmälningar mot medieprofiler världen över.

ANNONS

"Systemet är förlegat"

I en intervju med DI Weekend berättar hon om sin bild av mannen.

–Harvey och jag har aldrig tyckt om varandra. Det första han sa till mig var att om jag vill vinna en Oscar måste jag göra film med honom, säger hon i intervjun.

När Noomi svarade att hon inte ens var intresserad av att vinna en Oscar, blev filmmogulen snabbt otrevlig. Därefter har han behållit sin kyliga attityd mot henne (vilket med facit på hand antagligen är att föredra).

–Det är en sådan gammal hierarki och det är skönt att den äntligen spräcks. Hela systemet är förlegat. De nya generationerna accepterar inte det, fortsätter hon.

Weinsteins fall

Hittills har över 50 skådespelare gått ut i pressen med anklagelserom att Harvey Weinstein ska ha sexuellt trakasserat dem. I ett antal fall rör det sig om våldtäkter. Weinstein har sedan skandalen briserade sparkats från The Weinstein Company, som han själv grundade.

Det talas också om att ett åtal håller på att förberedas. Juridiska experter säger till Guardian att Weinstein kan få ett fängelsestraff på över 25 år om han fälls.

ANNONS