Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Joel Ryan

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Noomi Rapaces möte med Weinstein

"Harvey och jag har aldrig tyckt om varandra."

Det verkar för närvarande pågå en massimport av unga svenska talanger till Hollywoods filmfabriker; Alicia Vikander, Matias Varela och Fares Fares är bara några av de svenskar som slagit stort på sistone. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bland dem har Noomi Rapace en av frontpositionerna som ett av våra största internationella stjärnskott, med betydande roller i Hollywoodproduktioner som Prometheus och Child 44. Kring jul kommer hon att synas i Netflix största produktion hittills: Filmen Bright, där hon spelar mot Will Smith.

Liksom många andra kvinnliga skådespelare på uppgång i USA:s filmvärld har hon träffat, eller snarare råkat ut för, Harvey Weinsten – den skandalomsusade demonproducent som anklagas för otaliga sexuella övergrepp, och vars fall blev startskottet för metoo-kampanjen och en hel svallvåg av anmälningar mot medieprofiler världen över.

"Systemet är förlegat"

 I en intervju med DI Weekend berättar hon om sin bild av mannen. 

– Harvey och jag har aldrig tyckt om varandra. Det första han sa till mig var att om jag vill vinna en Oscar måste jag göra film med honom, säger hon i intervjun.

När Noomi svarade att hon inte ens var intresserad av att vinna en Oscar, blev filmmogulen snabbt otrevlig. Därefter har han behållit sin kyliga attityd mot henne (vilket med facit på hand antagligen är att föredra).

– Det är en sådan gammal hierarki och det är skönt att den äntligen spräcks. Hela systemet är förlegat. De nya generationerna accepterar inte det, fortsätter hon. 

Weinsteins fall

Hittills har över 50 skådespelare gått ut i pressen med anklagelser om att Harvey Weinstein ska ha sexuellt trakasserat dem. I ett antal fall rör det sig om våldtäkter. Weinstein har sedan skandalen briserade sparkats från The Weinstein Company, som han själv grundade.

Det talas också om att ett åtal håller på att förberedas. Juridiska experter säger till Guardian att Weinstein kan få ett fängelsestraff på över 25 år om han fälls.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.