Han var borta från musiken i flera år – nu släpper Newkid sin andra ep i år. "AW18" handlar om en jobbig tid efter ett uppbrott. Pressbild.
Han var borta från musiken i flera år – nu släpper Newkid sin andra ep i år. "AW18" handlar om en jobbig tid efter ett uppbrott. Pressbild.

Newkid delar sitt uppbrott i två kollektioner

I "SS18" behandlade Newkid sitt uppbrott med en hoppfull ton. Inför den kommande ep:n har mörkret kommit ikapp r'n'b-artisten.

ANNONS
|

Bakom artistnamnet Newkid döljer sig Alexander Ferrer. Trots att han själv inte är en del av modesvängen, är hans två senaste ep:s inspirerade av klädindustrins sätt att presentera sina produkter.

Medan vårplattan "SS18" behandlade de omedelbara och kanske till och med positiva sidorna av ett uppbrott, tar uppföljaren "AW18" sig an de mörkare känslorna efter en separation.

- När jag började jobba med de här nya låtarna fanns det ett tydligt tema, en del som var ljusare och hoppfullare och en del som var dystrare. Jag ville inte att det skulle ta för lång tid för musiken att komma ut, och då kom jag på att jag kunde kalla det för mina vår- och höstkollektioner, berättar r'n'b-artisten, som alltid skriver texter inspirerade av egna upplevelser.

ANNONS

"Skamsen"

TT: Varför tycker du att tiden efter ett uppbrott är värre än just där och då?

- För mig innebar det massa förändringar i mitt liv som blev destruktiva. I samma veva började jag släppa musik igen och blev sedd på ett annat sätt. Då börjar man tro att man måste uppföra sig på ett visst sätt. Ett uppbrott gör att man känner sig arg eller ledsen eller skamsen, det finns en massa känslor som man behöver bearbeta, säger han.

Efter debutalbumet "Alexander JR Ferrer" från 2011 och den efterföljande akustiska versionen på låten "Jag gråter bara i regnet" som blev Newkids genombrott, försvann han från musiken i sex år. En kontraktstvist med det dåvarande skivbolaget tog lång tid att reda ut, samtidigt startade Newkid en agentur för influerare.

Men saknaden efter musiken blev för stark, 2017 gav han ut två singlar som efterföljdes av årets ep:s.

- Jag har haft många diskussioner om jag skulle byta namn eftersom att jag känner mig så annorlunda jämfört med min första platta. Både annorlunda soundmässigt och att jag har blivit äldre och varit med om andra saker. Jag ser mig som en helt ny artist och har inga förväntningar på att de som lyssnade på mig då ska lyssna på mig nu, säger han.

ANNONS

"Rastlös själ"

Som det ser ut i nuläget väntar ingen paus som kan mäta sig med den senaste – än har han många idéer kvar att realisera.

- Men jag är en väldigt rastlös själ, så fort musiken blir tråkig kommer jag att välja en annan väg.

TT: Vad kan det vara?

- Det finns så mycket saker att göra. Just nu sitter jag på riktigt på kvällarna och målar stolar i 3D-program för att jag kanske en dag kommer att göra stolar. Om det gör mig glad i framtiden kommer jag att lägga tid på det, sedan får man hitta ett sätt att tjäna cash på det efteråt.

TT

Fakta: Newkid

Newkid, eller Alexander Ferrer som han egentligen heter, föddes 1990 i Uddevalla.

2011 släppte han debutalbumet "Alexander JR Ferrer". Därefter tog han en paus och var tillbaka 2017 med singlarna "Kate Moss" och "Drama" för att ett år senare släppa ep:n "SS18". Nu är han aktuell med ep:n "AW18".

ANNONS