Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Netflix intresserar sig för svenskproducerade tv-serier.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Netflix vill ge sig in på svenska tv-marknaden

  Snart kommer du att kunna se svenska tv-serier producerade enbart för Netflix.

  Strömningstjänsten har långtgående planer på att inta den svenska tv-marknaden. Det avslöjar SVT:s Kulturnyheterna som har pratat med producenter som blivit kontaktade.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  De har också pratat med Netflix vd Reed Hastings som uppger att det inte finns några konkreta planer, åtminstone inte än. Ändå vittnar flera i artikeln om att Netflix kommer att bli en framtida spelare i konkurrensen om rättigheterna till svenska tv-produktioner.

  Netflix producerar redan flera amerikanska originalserier som är exklusiva för streamingtjänsten, som Daredevil, Better call Saul, Orange is the new black och House of cards. Och sedan en tid tillbaka satsar de också på lokalproducerat.

  Netflix originalserier, som enbart streamingtjänsten har rättigheterna till, har börjat produceras i Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Colombia, Brasilien och Storbritannien uppger Kulturnyheterna som har uppgifter om att Netflix även närmat sig svenska producenter.

  – De ber att få förslag inskickade till sig, sedan ska de väl processa det i vår och i höst för att kunna beställa förproduktion nästa år, vad jag förstår, säger Piodor Gustafsson, producent för bland annat kommande storfilmen ”The Snowman” i en intervju med SVT.

  Han berättar också att han själv varit i kontakt med Netflix ett par, tre gånger och diskuterat både engelskspråkiga och svenskspråkiga projekt.