De första tjugo minuterna ur "22 July" skildrar massakern på Utøya. Pressbild.
De första tjugo minuterna ur "22 July" skildrar massakern på Utøya. Pressbild.

Netflix-filmen skildrar tiden efter Utøya

I våras kom Erik Poppes film ”Utøya 22 juli” – nu kommer nästa film om massakern på Utøya 2011. Den har titeln ”22 July” och har regisserats av engelsmannen Paul Greengrass.

ANNONS
|

Filmen är gjord i Norge, med norska skådespelare, men helt på engelska.

- Det viktiga för mig var att göra en film som tar upp den allt otäckare vridningen till höger över hela världen, och hur Norge höll sig till demokratin när man bekämpade högervridningen, säger Greengrass.

Filmen, som producerats av och för Netflix, börjar med terroristen Anders Behring Breiviks förberedelser inför det dubbla terrorattentatet. Massakern på Utøya skildras i ungefär tjugo minuter och filmen följer sedan efterspelet och avslutas med att terroristen döms till livstids fängelse.

ANNONS

"Mycket mörkt"

Greengrass skildrar också advokaten Geir Lippestads jobb med att försvara Breivik, och hur den svårt skadade Viljar Hansen återkommer till livet och i slutet håller ett kraftfullt tal i domstolen.

- Jag hade tänkt göra en film om immigrationskrisen, men kände att jag snarare borde göra något om hur hela det västerländska samhället drivs åt höger. Det är mycket mörkt, de populistiska rörelserna driver de andra partierna och ända sedan jag fick idén till filmen har det bara blivit värre, säger Greengrass.

- Nu är jag stolt över att kunna erbjuda filmen till publiken i hopp om att den ska kunna hjälpa med argument mot högerkrafterna.

Filmen bygger till viss del på Åsne Seierstads bok ”En av oss”, som handlar om massakern och dess efterspel.

- Efter att ha skrivit en artikel om Breivik och rättegången insåg jag att det måste bli en bok. Jag hade aldrig tidigare skrivit en bok om mitt eget land. Jag ville ta en titt på radikalisering. Vad är det som gör att en ung vit norrman blir terrorist? Jag ville berätta om hur han är en del av någonting, hur han är inspirerad av idéer som existerar. Boken heter ”En av oss” för att säga att han inte är ett monster, säger Åsne Seierstad.

ANNONS

"En uttänkt plan"

Anders Danielsen Lie, sedd i flera av Joachim Triers filmer, spelar Breivik. Han menar att den här filmen och Erik Poppes film, som bara skildrade massakern, kompletterar varandra.

- Det här är en viktig berättelse, som ska berättas om och om igen. De här ungdomarna var inte valda som mål av en slump. De var offer för en uttänkt plan. Tyvärr finns det många människor som delar Breiviks tankar, och det är viktigt att vi använder yttrandefriheten för att berätta att han har fel.

Trots att det bara gått sju år sedan massakern är det många barn och ungdomar som har liten eller ingen uppfattning om vad det var som hände den 22 juli 2011. Det är en av orsakerna till att Greengrass ville jobba för Netflix.

- Det är en kanal som många unga tittar på. Det här gör att de förhoppningsvis kommer att se den. För skiftet mot höger kommer bara att bli värre, och vi står på randen till någonting som kan leda till våld.

ANNONS

”22 July” kommer att ha premiär på Netflix senare i vinter. Den kommer troligen också att få biopremiär i några länder.

TT:s utsände i Venedig

Fakta: Utøya-skildringar på film

"Utøya 22 juli". Erik Poppes dramafilm baseras på de överlevandes berättelser från ön men historierna som berättas i filmen är fiktiva. Handlingen kretsar kring 18-åriga Kaja som letar efter sin lillasyster under angreppet. Hade svensk premiär i maj 2018.

"Reconstructing Utøya". Dokumentärfilm av den svenske regissören Carl Javér som handlar om fem unga personer som överlevde massakern på ön. Genom rekonstruktioner visar de hur de klarade sig. Filmen väntas få premiär i höst.

"22 juli". Dramaserie av Sara Johansen och Pål Sletaune. De sex avsnitten ska handla om människor som genom sitt arbete påverkades av terrorattackerna. Serien väntas få premiär på norska NRK under hösten 2019.

ANNONS