Navid Modiri guidar genom fiktiv diktatur

ANNONS
|

Navid Modiri har en stark förhoppning om sin roll i UR:s nya tv-program, där han kommer vara tittarens guide genom serien. Han vill väcka känslor och öppna för samtal, genom att utforska och lyfta fram begreppet demokrati. I programserien, där åtta unga personer lever i en fiktiv diktatur, har deltagarna frivilligt anmält sig till experimentet. De beskriver sig som personer som ofta säger vad de tycker och tänker, som har starka åsikter.

Enligt tidningen Expressen har programmet handplockat en uttalad rasist. Personen i fråga är SD-sympatisör och ska ha poserat i nazistuniform på Facebook.

–Jag är medveten om att det förekommer extrema åsikter i programmet, men ser ingen poäng i att kalla någon för rasist. Någon som nu har haft möjlighet att få sina åsikter bemötta. Sen undrar jag vad som händer med en ung människa som blir kallad rasist lång tid efter att den i ett förvirrat tillstånd postat en bild, säger Navid Modiri.

ANNONS

Charlotte Sifvert är projektledare för Diktatorn. Hon säger till Sveriges radios Kulturnytt att bilderna kommer från en maskerad men att man visste att personen hade ”sverigedemokratiska” åsikter

–Vi har varit väldigt noggranna med att vi skulle casta deltagare med olika åsikter, för att verkligen få till en diskussion som handlar om demokrati.

Navid Modiri är själv född i Iran och har i sitt liv kämpat för demokrati på flera olika sätt.

–Jag känner att det är meningsfullt att utforska demokratin som begrepp. Folk kanske kommer att bli arga för en del som sägs, men förhoppningsvis kommer det att leda till samtal, och det är positivt.

I Diktatorn vistas deltagarna i en isolerad och avskild miljö, med få muntra inslag. Men det finns ett glädjeämne för diktaturens invånare, 100 000 kronor står nämligen på spel. Dilemmat är att ingen vet vad som krävs för att vinna dem.

–Från början tänkte jag inte alls på pengarna. Men sedan när vi började prata om prissumman, så blev den allt mer närvarande. Jag blev också mer och mer tävlingsinriktad för varje dag som gick, säger Sanna Granqvist, 22, en av deltagarna.

Sanna Granqvist bor i Göteborg. Vid sidan av sina sociologistudier, tecknar hon serier med politiska och feministiska inslag. Hennes roll i programmet speglas också av hennes politiska ståndpunkter.

ANNONS

Hon upplevde ganska direkt hur stor skillnaden var mellan diktaturen på insidan och demokratin på utsidan.

–Jag kände en maktlöshet. Jag hade inte friheten att göra det jag ville eller att kunna ställa folk till svars. Det är sjukt att man tar allt sådant för givet, när det är så många i världen som inte ens lever i en demokrati, säger Sanna Granqvist som till slut upplevde den slutna miljön och de fråntagna rättigheterna som psykiskt påfrestande.

–Det var en stark upplevelse som jag kommer att bära med mig länge.

Svenska realityserie i åtta delar där åtta unga personer under åtta dygn lever i en fiktiv diktatur.

Första avsnittet sänds i kväll klockan 20.30 på SVT 2.

ANNONS