Det handskrivna brevet ger tid till eftertanke, säger författaren Anders Mathlein.
Det handskrivna brevet ger tid till eftertanke, säger författaren Anders Mathlein.

"Något går förlorat när datorn tar över"

Fem frågor till Anders Mathlein som just utkommit med boken Brevet som försvann – Vinst och förlust i e-postens tid, om hur sättet att skriva påverkar det vi skriver.

ANNONS
|

Är det något som går förlorat när handskrivna brev ersätts av e-post, sms och Facebook?

– Det finns ett värde i att skriva för hand, att forma bokstäver, att träna det motoriska minnet. Kanske är detta en mer känslomässig koppling men man vet att strokepatienter som med fingret får följa bokstäver tillfrisknar snabbare. Det finns en förbindelse mellan hand och hjärna.

– Handskrivna brev och dagböcker är en del av det gemensamma minnet. Strindberg är ett bra exempel. Det finns tiotusen bevarade brev från och till honom. Även Selma Lagerlöf och Carl von Linné känner vi till stor del genom breven.

ANNONS

Någon personlig upplevelse du vill lyfta fram?

– Jag har brev från 1930 och 1940-talet från min farmor till min far. Det blir en särskild sak att hålla i ark som hon skrivit för hand, ett avtryck av hennes person.

Hur mycket har brevskrivandet minskat?

– Antalet brev har gått ned med nära en miljard sedan millennieskiftet, men då är bara någon eller några procent personliga brev.

Men det finns de som går mot strömmen?

– Ja, i Frankrike värnar man handstilen. En teori är att det har att göra med språklig stolthet. Där är det en omhuldad konst att kunna skriva spirituella brev och man har en lång tradition av formuleringskonst. Det ger status att skriva och formulera sig väl. I Sverige är välskrivning inte formellt avskaffat men det är borta ur lärarutbildningen. Det enda kravet nu är att barnen ska kunna skriva läsligt i tredje klass

Fast att det handskrivna ersätts av elektronisk kommunikation har väl både för- och nackdelar?

– Hastighet, enkelhet och inte minst miljö är fördelar med e-posten. Vi sparar många träd.

– Samtidigt ger det handskrivna brevet tid till eftertanke. Det är ett mer omsorgsfullt sätt att kommunicera. E-postmeddelandet kunde ofta lika gärna vänta. Det är lätt att slänga iväg ett e-postmeddelande, kanske i affekt efter ett par glas vin. Det ständiga bombardemanget med e-post – en del kan få hundratals meddelanden per dag – skapar stress.

ANNONS

Fotnot: År 2014 skickades 2,4 miljarder brev i Sverige.

ANNONS