Fredrik Ekelund och Marisol. Oftast är det Fredrik Ekelund som skriver. När han hade börjat leva som Marisol kom också en ännu outgiven diktsamling.
Fredrik Ekelund och Marisol. Oftast är det Fredrik Ekelund som skriver. När han hade börjat leva som Marisol kom också en ännu outgiven diktsamling.

När Fredrik Ekelund blev Marisol

När författaren Fredrik Ekelund reste över sundet och blev Marisol var det för att överleva. Han hade inget val. I den självbiografiska romanen "Q" berättar han om djup förtvivlan, kärlek och om att bli hel som kvinna.

ANNONS
|

Hon är mörk och ståtlig och har just gjort debut i tv. I strålkastarljuset under inspelningen av "Babel" har Marisol varit mycket lugnare och säkrare än vad Fredrik Ekelund skulle ha varit på samma plats.

- Jag blir otroligt jordad som kvinna. Jag får ett väldigt lugn, jag är aldrig så lugn som Fredrik. Det är klart, jag vankade lite fram och tillbaka innan jag skulle in, men det var inte de där fjärilarna i magen. Jag kände mig säker på mig själv. Det är väldigt skönt, säger hon nu.

ANNONS

Fredrik Ekelund, Malmöförfattaren som skrivit om fotboll, bland annat tillsammans med Karl-Ove Knausgård, debuterade en gång med en roman som utspelas i den traditionellt manliga hamnarbetarmiljö som han också hade jobbat i. Han har skrivit deckare, dramatik, lyrik och en självbiografisk svit om sin uppväxt, men han har aldrig varit pojken som i smyg provat kvinnors underkläder.

Blodet rann

Däremot fick han vid några tillfällen som ung närmast psykotiska ångestattacker. Under decennier hade han också en stark inre bild av att hans bröst skurits bort och att blodet rann nerför magen.

- Det märkliga med den är att jag inte ens har tagit upp den när jag gått i terapi. Det var en obehaglig bild, men inte förknippad med ångest. Det är möjligt att en skolad psykiatriker skulle kunna ha en idé om vad det handlade om. Det var väl en form av kastrationsskräck, men varför har jag haft den som man? Här handlar det ju om bröst som aldrig funnits?

Nu finns de. Bara fem eller sex år har passerat sedan Fredrik Ekelund promenerade längs Drottninggatan i Stockholm och plötsligt såg sitt andra jag i en kvinnlig skyltdocka på Lindex. Just där och då kom insikten som var omöjlig att förtränga. Något med posen och uttrycket framkallade inre jubel och stark rädsla. Genom åren hade han grunnat mycket både över sin identitet och sexualitet.

ANNONS

- Äntligen fattade jag. Men kände också skräcken för att berätta för hon som i boken kallas Alice, och för barnen, jag kände att det här kan leda till att allt rasar. Och det gjorde det ju också.

Provade sig fram

Tillvaron rasade, men utan att han gick sönder. Fredrik Ekelund skrev stora delar av "Q" samtidigt som han levde det han skrev. Han och "Alice" separerade och sålde radhuset. Ensam reste han över sundet till Köpenhamn för att prova sig fram i den danska hbtq-världen, i barer och på dansgolv. Innan tåget gick hem på morgonkvisten bytte han kläder och identitet, rädd för att bli ertappad.

Av en händelse träffar han en boliviansk syster, Soledad, bildad matematiker bosatt i Wien och deras uppriktiga brevväxling blir bokens skelett.

Det riktiga jordandet inleds på danska Boutique Dominique där Marisol provar ut sina bröst och sedan tar sin första promenad som transvestit.

- När jag läser igenom boken nu undrar jag vad folk ska tänka. Men jag gjorde helt enkelt det jag var tvungen att göra för att överleva. Jag bara rycktes med i min egen livsomvandling och lade allt på detta, då menar jag både pengar och tid. Jag hade egentligen bara mig själv att tänka på, sedan hade jag biologiska barn också men de hade flugit ut.

ANNONS

Som läsare följer man med även ner i de svartaste stunderna och ställer samma förtvivlade fråga som Fredrik Ekelunds mamma gör i boken. Varför dröjde det så länge?

- Jag vet inte, ibland tänker jag att om jag hade vuxit upp i Rio, där jag varit mycket och jobbat som guide, hade jag nog förstått tidigare vad det handlade om. Under karnevalen är det ju tusentals män, även cis-män, som gör om sig till kvinnor, det är en del av att man vill vända upp och ner på allt. Men hur ofta har jag sett en transvestit i Malmö?

En lustig person

En enda fanns i barndomens Malmö: Tage Tosa, eller Anita, som Fredrik Ekelund och hans barndomsvänner betraktade som en lustig person. Ett hembiträde med starka nypor som i dag väcker Marisols beundran. Hur vågade hen?

För genom romanen går också berättelsen om transvestitens utsatthet, om att vara osynlig även på vissa gay-barer och om att utveckla en rovdjursinstinkt inför när det är nödvändigt att byta trottoar.

- Det behöver inte handla om rädsla för att bli nedslagen. Det är också det här med hån. För blir du hårt hånad tappar du ditt transsjälvförtroende och mår så dåligt av det. Då ser du på dig själv med de föraktfulla ögonen och då faller allt. Då internaliserar du föraktet.

ANNONS
TT

Fakta: Fredrik Ekelund

Född: 1953.

Uppväxt: I en läkarfamilj i Uppsala och Malmö.

Bor: I Malmö.

Familj: Är särbo med kvinnan som kallas Alice i romanen, barn och bonusbarn.

Böcker: Debuterade 1984 med romanen "Stuv Malmö, kom!". Har skrivit 20 böcker i olika genrer. Fick stor uppmärksamhet för de självbiografiska romanerna "Fadevår, tack för ljuset!" (2010) och "Som om vi aldrig hade gått här" (2013). Har också översatt flera titlar från spanska, franska och danska.

Läser just nu: ”Ensam i Berlin” av Hans Fallada.

Lyssnar på: Mycket pop, rock, ballader. Dylan, Lady Gaga, Laleh och Dalida.

Framtidsplaner: En diktsamling på liknande tema som ”Q”.

Marisol om....

...att bli en offentlig transvestit:

- Jag förstod att det skulle bli så när jag bestämde mig för att skriva den här boken. Jag är redo mentalt. Barnen fick gå igenom en tre år lång process som avslutades för några veckor sedan när de fick se hur jag gjorde om mig. De satt med i sovrummet och såg sminkningen. Processen har varit smärtsam men den har funkat.

...om att vara två:

- Som det är nu vill jag alltid att det ska vara så här. Men jag hade byxor och knytblus för några dagar sedan och det var nytt, det var väldigt häftigt. Då kände jag att jag kanske skulle kunna fortsätta på den vägen, och någon gång inte ha peruk, men ändå brösten. Och då är vi vid det androgyna, men jag är inte där än.

...om livet med "Alice":

- Hon är fantastisk. Ibland är vi ute tillsammans så här. Det blir lite lustiga situationer när vi sminkar oss och korrigerar varandra.

...om att vara Fredrik Ekelund:

- Jag mår bättre också som man nu. Jag har haft långa perioder i mitt liv när jag mått väldigt bra med olika kvinnor och med barn, men nu känner jag mig ännu bättre. Jag tycker om att ta plats som man. Jag har börjat tänka på mina kläder och mina skor, det gjorde jag aldrig förr. Problemet är när det blir för många omgörningar.

...om växlingen mellan man och kvinna:

- Jag är oftast man ute i samhället och kvinna hemma i lägenheten. Om lusten att bli kvinna kommer när jag sitter på mitt kontor i Malmö får jag ju bara arbeta vidare, men om den kommer när jag är på väg hem gör jag om mig när jag kommer innanför dörren. Det är en enorm befrielse.

...skrivandet:

- I den skapande zonen finns som jag ser det inga kön. Men vägen dit kan vara olika. När jag sätter mig vid datorn som man kan jag vara väldigt effektiv, vilja åstadkomma ett visst antal sidor om dagen och så där. När Marisol sätter sig vid datorn är det lite lugnare. Hon väntar mer på att världen ska komma till henne. "Q" är i första hand skriven av Fredrik.

...om att fyra svenska transförfattare ger ut böcker i år:

- Det tycker jag bara är kul. Vi är ingen flod men en liten bäck. Aleksa Lundberg och jag ska ha ett seminarium ihop på Bokmässan.

Fakta: Liten ordlista

Transperson: Ett paraplybegrepp för personer som bryter mot samhällets normer för kön och könsidentitet.

Transvestit: Vanligen män i juridisk bemärkelse som klär sig i typiska kvinnokläder.

Transsexuell: Personer som oftast både vill ändra kön juridiskt och förändra kroppen med exempelvis hormoner och/eller kirurgi.

Källa: RFSL

ANNONS