Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/6

Trio skapar möten med konst och konsert

Tre ryska konstnärer, två målande och en sjungande, bjuder in till konsert, konstutställning och mingel i Jakobs kyrka mitt i Göteborg. Syftet är att låta människor mötas via konst och musik

Operasångaren Nikolaj Giljov och konstnärerna Sergej Jakovlev och Antonina Shypotilo är alla ryska utvandrare, sedan länge bosatta i Göteborg. Nikolaj och Sergej har varit vänner i drygt tjugo år. Betydligt yngre Antonina är sedan två år Sergej Jakovlevs elev.
– Förr i tiden var det vanligt att gå som målarelev, i dag är det omodernt och mer okonventionellt. För mig har det varit viktiga år, jag har lärt mig mycket, säger Antonina Shypotilo, som kombinerar det praktiska konstnärskapet med studier i konstvetenskap.

GP träffar trion i Sergej Jakovlevs ateljé, ett litet trähus i Billdal där han hyr in sig.
– Det är bara ett par hundra meter till havet så som du ser har det blivit många landskap med havsmotiv sedan vi kom till ateljén för ett halvår sedan, säger Sergej Jakovlev, och visar det senaste, från tidigare samma morgon, på staffliet.

Sergej Jakovlev är utbildad vid Sankt Petersburgs konstakademi och president i organisationen International Society of Arts, som har ett par hundra medlemmar. I år var han inbjuden att ställa ut vid konstbiennalen i Venedig.
Där presenterade han och Antonina Shypotilo sitt projekt Den synliga mänskligheten, ett koncept och en installation där konsten är en frihet och konstnären måste våga lämna ut sig själv.
– Det handlar om att acceptera varandra som vi är, att inte bli dömd eller bedömd, förklarar Sergej Jakovlev.


Med under veckan i Venedig var också trions tredje medlem, tenoren.
– Jag sjöng lite italienska operastycken utanför och inne i utställningshallen för att locka in besökare. Det var en fantastiskt härlig atmosfär och öppen stämning, säger Nikolaj Giljov, och skrattar gott åt minnet.
Han är född i Riga och började sin karriär på Lettlands nationalopera 1982. 1994 flyttade han till Sverige. Efter ett år i Malmö kom han till Göteborg, fick anställning vid Göteborgsoperan 1995 och där har han blivit kvar.
– Vid lördagens konsert sjunger jag klassiska ryska romanser och ett antal opera-arior, lite Puccini, lite Donizetti, berättar han.

Cirka 300 målningar kommer att vara utställda i två våningar i Sankt Jakobs kyrka.


Fotnot: Konserten startar 18.00 på lördag i Sankt Jakobs kyrka, Parkgatan 4.

Mest läst