Syrisk artist stoppas från festival

ANNONS
|

I kväll skulle Omar Soleyman med band ha spelat på festivalen i Stockholm, men nu har artisterna förvägrats visum av det svenska konsulatet i Istanbul.

– Det finns ingen rimlighet, säger Joel Borg, pressansvarig för festivalarrangören Luger.

Konsulatet anser att risken är allt för stor att bandet ska söka uppehållstillstånd i Sverige. I regel får Syriska medborgare inte inresetillstånd i Sverige för tillfället. Detta är första gången artisten nekats visum någonsin i någon del av världen, enligt arrangörerna. Omar Soleyman är en etablerad artist som turnerar över hela Europa och har flera spelningar inbokade i andra länder, efter den inplanerade konserten i Stockholm.

ANNONS

– Vi har pratat med managern och han förstår det inte heller. Det är första gången de har nekats visum. Någonsin, säger Joel Borg.

Förklaringen Luger har fått från konsulatet är att "vikten av besöket överstiger inte risken för att du skulle kunna begära uppehållstillstånd efter att ha kommit till Sverige. Din ansökan avslås."

Migrationsverket hänvisar till konsulatet i Istanbul för information om av vad som ligger till grund för beslutet, medan de i sin tur hänvisar tillbaks till Migrationsverket. På Justitiekansliet vill man inte hänvisa till enskilt ärende eller inte kommentera på vilka grunder som konsulatet motiverat sitt beslut.

– Om en person inte är nöjd med beslutet kan han eller hon överklaga beslutet inom tre veckor, meddelar Bodil Sidén, pressassistent åt migrationsminister Tobias Billström.

Luger tar för givet att de artister som de bokar ska få tillåtelse att resa in i landet.

– Att artisterna ska få resa hit är något vi tar för givet. Vi tänker aldrig på vilket land en artist kommer ifrån utan tar för givet att Sverige är ett välkomnade och fint land, säger Joel Borg. Han menar att Luger, som även arrangerar Way out west, aldrig varit med om en liknande situation tidigare.

ANNONS

– Inte utan rimliga skäl.

ANNONS