Sveriges äldsta DJ kommer till Göteborg

73-åriga Madelein "Gloria" Månsson är sannolikt Sveriges äldsta dj. I september spelar hon på Trädgår'n, men endast människor över 50 år får komma in. – Ser man för ung ut är det krav på legitimation, säger DJ Gloria.

ANNONS
|

Unga människor, långa köer och sena öppettider. För åttaår sedan kom73-åriga Madelein "Gloria" Månsson fram till att det inte fanns några uteställen för människor i hennes ålder - och bestämde sig för att bli dj.

– Varför kan man inte ha ett disco som öppnar klockan 18? Jag funderade länge på att starta ett disco för människor över 50, säger Madelein Månsson som går under artistnamnet DJ Gloria.

Hon startade då klubben "Glorias 50+ Disco" där åldersgränsen för att komma in är just 50 år. Klubben har under åren blivit så populär att Madelein sett människor leta efter fejklegitimationer i sociala medier.

ANNONS

– Ser man för ung ut är det krav pålegitimation, för inga under 50 får komma in, säger hon.

Fyra timmar i sträck

Vid 63 års ålder utbildade sig Madelein till aerobicsinstruktör, tog en dj-kurs av en vän och satte igång sin dj-karriär. Trots sin ålder håller DJ Gloria i dag igång festen i flera timmar.

– Jag brukar spelai fyra timmar i sträck, och eftersom man bygger upp musiken under kvällen går det inte bryta mitt i för en paus.

LÄS MER: Låten som förgyller - eller förstör

I september kommer DJ Gloria till Göteborg. Redan för två år sedan var hon här, men då blev det ingen succé.

– Det gick inte alls bra. Folk visste inte om att vi kom dit. Men i dag är jag inte alls orolig eftersom det brukar vara utsålt där jag spelar. Vi har bättre marknadsföring och så har jag också blivit bättre, säger hon och skrattar.

Avslutar med hårdrock

Från företagsgig och bröllopsfester till klubbar för äldre, DJ Gloria berättar att hon varierar sin musik och spelar allt från 50-talsmusik till modern R'n'B, beroende på vad hon märker att publiken vill ha.

– Det är väldigt olika vad jag spelar för musik. Jag har inga färdiga spellistor utan ser hur det blir. Hur gamla är de i publiken, vad orkar de dansa till och vill höra?Jag har 5000 låtar att välja mellan och det bestäms oftast när jag står där. Det viktiga är att dansgolvet är fullt hela tiden.

ANNONS

Finns det någon musik du vägrar spela?

– Ja, sorglig musik vill jag inte spela såklart. Jag spelar inte heller opera, som Jussi Björling. Men annars är det fritt fram. Hårdrock är jättekul att avsluta kvällen med och folk brukar bli jättelyckliga av det.

Vad är ditt tips till äldre människor som vill börja med något nytt?

– Man ska göra det man tycker är kul, det är viktigt att skratta och ha roligt. Jag har som många andra varit rädd att göra bort mig, tänkt om man är snygg nog och allt sånt. Men det gäller att bjuda på sig själv och inte vara rädd för att göra bort sig.

Den 23 september spelar DJ Gloria på "Glorias 50+ Disco" på Trädgår'ns nattklubb.

ANNONS