Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  R Kelly plockas bort från Spotifys egna spellistor. Bild: Frank Franklin II

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Spotify straffar R Kelly

  Spotify plockar bort den kontroversiella r'n'b-stjärnan R Kelly. Han försvinner inte från sajten men Spotify kommer inte längre att lyfta fram hans musik.

  I kölvattnet av den globala Metoo-rörelsen har det växt fram en kampanj även mot den omstridda r'n'b-sångaren R Kelly, kallad Mute R Kelly.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  För drygt 15 år sedan åtalades R Kelly för att ha spelat in en sexvideo med en minderårig flicka, men efter en utdragen rättsprocess friades han sex år senare. Den nu 51-årige sångaren från Chicago har flera gånger pekats ut som skyldig till en rad andra sexövergrepp, men artisten har aldrig fällts i domstol och är heller inte polisiärt misstänkt för något sexrelaterat brott.

  LÄS MER: Spotify gör sig till domstol och moralens väktare

  Trots det väljer Spotify nu att "straffa" R Kelly genom att inte längre lyfta fram eller tipsa om hans musik. Enligt New York Times gäller detta även låtskrivaren och hiphopartisten XXXTentacion, som fälldes för inbrott och rån 2016.

  Ska reflektera Spotifys värderingar

  "Vi censurerar inte innehåll med anledning av en artists eller upphovsrättshavares beteende, men vi vill att våra redaktionella beslut, det vi väljer att lyfta fram, ska reflektera våra värderingar". Så skriver Spotify i ett uttalande som musiksajten Billboard har tagit del av.

  Spotifys rekommendationer är en garanterad genväg för många artister att nå ut med sin musik till de lyssnare som gärna tar emot lite vägledning för att inte helt gå vilse i musiktjänstens enorma utbud. Men Spotifys beslut utestänger nu de båda artisterna från de spellistor som musiktjänstens anställda ställer samman såväl som från deras automatgenererade algoritmer.

  Anser sig oskyldig

  R Kellys management vänder sig mot Spotifys åtgärder och menar i ett uttalande att sångaren är helt oskyldig.

  "I mer än 30 år har R Kelly sjungit sånger om sin kärlek och passion för kvinnor. Han är oskyldig till de falska och sårande beskyllningarna i den pågående smutskastningskampanjen mot honom" skriver de i ett uttalande och fortsätter:

  "Samtidigt promotar Spotify mängder av andra artister som är dömda brottslingar, som har blivit gripna för hustrumisshandel och sjunger texter som är våldsamma och antikvinnliga till sin natur".

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.