Marie Fredriksson och Per Gessle slog igenom internationellt med Roxette 1989 med singeln "The look". ARKIVBILD.
Marie Fredriksson och Per Gessle slog igenom internationellt med Roxette 1989 med singeln "The look". ARKIVBILD.

Per Gessle gästar Way out West

ANNONS
|

Per Gessle och Marie Fredriksson fick sitt stora internationella genombrott 1989 när Roxettes andra studioalbum "Look sharp!" spreds över världen tack vare hitsingeln "The look".

Inspelningarna av "Look sharp!" fångades på video av Gessles hustru Åsa - de klippen är en viktig del av Roxette-dokumentären, som får världspremiär på Way Out West i Göteborg på fredag.

"Smått magiskt"

"Det finns en skön filmsekvens på Marie när hon gör sångtagningen på 'Dangerous'. Smått magiskt så här i efterhand", skriver Per Gessle i ett mejl till TT.

"Roxette diaries" skulle egentligen inte bli någon dokumentärfilm, utan en privat film för den allra innersta kretsen runt Roxette. Men efter att regissören Jonas Åkerlund hade lagt vantarna på 180 timmar råmaterial blev resultatet för bra - och de insåg att det måste bli en "riktig film".

ANNONS
"Speciell tid"

"Vi hade förmånen att få vara med om en helt unik och fantastisk resa under en mycket kreativ och speciell tid i musikbranschen. Det känns längesedan nu, före Youtube och Spotify, och jag tror att popmusik spelade en helt annan roll i folks liv då", berättar Per Gessle.

Nu är det klart att han själv kommer att vara på plats under Way Out West på fredag och presentera "Roxette diaries". Sedan väntar nya äventyr med Roxette - på frågan om han och Marie Fredriksson, som är ute på en 30-årsjubileumsturné, kommer att fortsätta att spela svarar han:

"Absolut. Sådana som vi slutar aldrig. Hur skulle det gå till?"

Festivalen bjuder i år på flera premiärer. Förutom "Roxette diaries" blir det bland annat världspremiär för Geller Tamas och Lawen Mohtadis dokumentär "Taikon", Andreas Öhmnas nya film "Odödliga" samt Elin och Lars Berges "Drottninglandet".

Nytt för i år är även initiativet "Film talks" där publiken får se klipp från kommande filmer och höra regissörer berätta om sitt arbete. Bland annat medverkar Lisa Aschan, Erik Gandini och Alexandra-Therese Keining.

Way Out West pågår i Göteborg den 13-15 augusti.

ANNONS