Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Kent och Margareta Karlsson åkte buss i Håkan Hellströms fotspår.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  På busstur i Håkan Hellströms spår

  Håkan Hellström och Göteborg är oskiljaktiga. Under lördagen kunde fans och andra nyfikna åka på en bussresa genom Håkan Hellströms Göteborg med referenser till såväl filmen Känn ingen sorg som Hellströms egna liv.

  Filmpedagogen Mikael Kowalski hälsar välkomna till bussen som ska ta oss på en resa i Hellströms spår. Att göteborgaren tilltalar en bred publik är tydligt, resenärerna är allt från 10 till 70 år gamla och gångstavar samsas med sjömanskostymer och tygkassar med Håkan-citat. Turen börjar och vi får se ett klipp från filmen där huvudkaraktärerna Eva och Pål går från stora teatern, längs avenyn upp till Götaplatsen sjungandes Uppsnärjd i det blå och Nu kan du få mig så lätt. Bussen svänger höger och samtidigt som vi åker längs allén visas en filmsnutt där Pål cyklar samma sträcka.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Det här är ju superfräckt, utbrister Ewa Jevås i sätet bredvid.

  "Vackra miljöer"

  Hon berättar att hon egentligen inte är något stort Håkan-fan men att hon har börjat lyssna på hans musik eftersom sonen spelar mycket av den hemma.

  – Sen såg vi filmen och jag blev nyfiken på var det hade spelats in, det är ju så vackra miljöer.

  Vi kommer till järntorget där en av de tidigaste scenerna i filmen utspelar sig. Till tonerna av låten Ramlar springer Jonny, Pål och Lena längs långgatorna och Järntorget på flykt från ett gäng ilskna IFK-supportrar. Mikael Kowalski berättar att klippet är det längsta i svensk films historia. Han lär oss också att i fontänen på Järntorget finns en liten frihetsgudinna tillverkad av samma konstnär som har gjort den stora som finns i New York.

  Håkan ett Ebbot-fan

  Vid Stigbergstorget stannar bussen och alla får följa med ut. Vi får veta att Majorna är det område i Sverige där det bor flest musiker och konstnärer per capita, att Håkan är ett stort fan av Ebbot Lundbergs gamla band Union Carbide Productions och att den som är sugen på kaffe kan köpa det av Håkans vapendragare Daniel "Hurricane" Gilbert på Bengans tvärs över gatan.

  Turen går vidare till Röda Sten och Sockerbruket, där flera av scenerna i filmen har spelats in, tillbaka in till centrum via Jazzhuset som röstats fram som den viktigaste platsen i svensk pophistoria. Det var nämligen här Håkan Hellström gjorde den första spelningen i sitt eget namn. Vid Dicksonska palatset, även det inspelningsplats, är visningen slut. Margareta och Kent Karlsson från Frölunda är nöjda med rundturen även om de tycker att det var väl mycket information på kort tid.

  – Jag går ganska långsamt så det var lite svårt att hänga med, säger Kent och Margareta fyller i:

  – Men det var kul, vi tycker så mycket om Håkan, han verkar vara en go kille.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.