Tre av akterna på den första Styrsö festival: Den svenska björnstammen, Esther Vallee och Jonas Lundqvist.
Tre av akterna på den första Styrsö festival: Den svenska björnstammen, Esther Vallee och Jonas Lundqvist.

Ny tvådagars musikfestival på Styrsö

Den nygrundade Styrsö festival står redo att fylla tomrummet som Knarrholmen och Festival del Mar lämnat. Än finns alltså hopp om musiksommaren i södra skärgården.

ANNONS
LocationGöteborg||

Sammanlagt tolv akter ska spela i dagarna två på den stora gräsplanen vid Styrsö Bratten. Arrangörerna lovar att det ska finnas någonting för alla och att de inte har fokuserat på någon enskild genre – bland annat förhandlas det för tillfället om en hiphopakt – men tre av de hittills fyra bokade artisterna drar onekligen allihopa åt indiepophållet på ett typiskt knarrholmskt maner. Eller vad sägs om Esther Vallee, Den svenska björnstammen och Jonas Lundqvist?

LÄS MER:GP:s guide till sommarens musikfestivaler

Bryter av hittills från indietrenden gör bara roots-bandet Maple & Rye från Göteborg.

– Än så länge är bokningarna åt det hållet, men vi jobbar just nu på att signa artister i andra genrer. Vi vill ha band som är folkkära och som vi tror kan skapa en magisk känsla ute i skärgården, säger Isabelle Carlund, som arrangerar evenemanget tillsammans med sin bror Michael Carlund.

ANNONS

Vad innebär en magisk känsla?

– Kärlek! Kärlek, kombinerat med känslan av den perfekta kvällssolen som vi är vana vid, och så havet som man kan se ut över från spelplatsen. Det ska vara mysigt att besöka Styrsö festival.

LÄS MER: Knarrholmsfestivalen läggs ner

Outnyttjad potential

Idén att anordna en festival på platsen började gro redan för några år sedan. Syskonen Carlund, som till vardags driver Café Öbergska på Styrsö, har ofta sett ut över den obrukade gräsplanen och undrat varför den aldrig används.

– Det behöver hända mer i södra skärgården över huvud taget. Vi har många kaféer och restauranger, men förutom den nystartade Wave festival på Asperö som riktar sig till en lite annan målgrupp än vi, finns det inte så mycket annat.

LÄS MER: Vad hände egentligen med festivaldöden?

Hon tror och hoppas att Styrsö festival kan bli intressant för öbor, men också för turister och göteborgare som sällan besöker skärgården. Området rymmer 1 500 gäster. Isabelle Carlund är dock än så länge försiktig i sina uppskattningar av hur många biljetter de kan tänkas sälja.

– Det är första gången vi arrangerar en festival så helt säkra kan vi inte vara. Vi hoppas på 1 000 i alla fall, som allra minst. Det ska bli väldigt spännande att se hur det blir.

ANNONS

Kommer man att kunna tälta där?

– Nej, tyvärr, men Västtrafiks färjor går en gång i timmen hela kvällen. Kanske kan vi ordna direktbåtar till och från Göteborg också, men det vågar jag inte lova än.

Styrsö festival äger rum helgen 20-21 juli. Om två veckor avslöjas ytterligare två akter av de tolv som ska uppträda.

LÄS MER: Otto Knows till housefestival på Smögen

ANNONS