Mack Beats | Centrum

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Mack Beats har producerat åt artister som Ison & Fille, Stor och Lazee, men Centrum är hans första egna skiva. Det är han som står för produktioner och arrangemang. Texter, rap och sång överlåter han åt andra. Med runt 25 gäster blir det trångt på spåren, men i Mack Beats regi flyter det ändå smidigt.

Här finns så mycket att hämta, så många nyanser och lager att det är svårt att höra sig mätt. Min värld lånar toner från den amerikanska östkustens 90-tal, inte minst påminner den om Nas odödliga The world is yours. Tiden står still rör sig längre söderut, med sina dirty south-influenser och vers från Timbuktu. Gunshotta blaze är en modern hård gangsterrap-produktion och Era lögner, med bland annat Carlito och Hoosam, är en anklagelseakt mot både politiker och medier. Samtidigt som hela hiphoppaletten används ligger R&B:n, soulen och jazzen som en röd tråd genom skivan, oskiljaktiga från beatsen. Till detta en multitud av berättelser från de många gästerna, om samhälle, relationer och förebilder.

ANNONS

Hiphopeliten är samlad, det är klart att det låter bra, men det är i det lite mer oväntade som det gnistrar extra mycket, som Goran Kajfeš trumpet, Julia Spadas sång och Roshs rap. Centrum spänner över hela registret, det är blodigt allvar och glimten i ögat. Överväldigande.

ANNONS