Målmedveten Per Gessle turnéstartar

Gessle: "Det krävs mycket för att konserten ska misslyckas"

ANNONS
|

I april kom Per Gessles första soloskiva på ett decennium.Nu är det premiär i Helsingborg för soloturnén med både Gyllenehits och Billboardettor.

– Roxette finns inte längre men låtarna fortsätter leva, säger han.

Först och främst. En vacker natt som Per Gessles senaste album heter är egentligen ingen soloskiva, och sommarturnén med namnet En vacker kväll är ingen solosväng. Inte i betydelsen att Per Gessle arbetat ensam i studion eller att han kommer stå mol allena på scen. Tvärtom.

Som alltid omger sig Per Gessle med människor han tycker om och litar på, men inte nödvändigtvis med folk som han har känt i många år.

ANNONS

– Nya i gänget är violinisten Malin-My Wall, som jag lärde känna alldeles nyligen hos Skavlan, samt Ola Gustafsson på pedal steel och trummisen Andreas Dahlbäck.

Nytt är också upplägget med Nashville, dit Per Gessle i höstas for med sitt musikaliska entourage (Christoffer Lundquist, Clarence Öfwerman och Anders Herrlin) för att spela in sitt album.

– Jag är ingen uttalad countryfreak men jag märkte att min skivsamling är märkligt centrerad kring Nashville, och att det finns mycket country i den musik jag växte upp med, allt från Lee Hazlewood till Neil Young.

Imponerad av musikerna i "Music city"

Per Gessle kände plötsligt att det var där, i Nashville, som han skulle spela in sin nya svenskspråkiga skiva, i stan känd för sina skivbolag och glittrande countrygalor, men kanske framförallt för sina duktiga musiker.

Väl på plats i Music City tog Gessle och hans team hjälp av violinisten Stuart Duncan, munspelaren Mickey Raphael och pedalsteelproffset Dan Dugmore, tre rutinerade studiomusiker som arbetat med Willie Nelson, Dolly Parton, George Strait och Dwight Yoakam, och som höll på att golva Per Gessle med sin musikalitet.

– De var så otroligt duktiga! Virtuoser alla tre, och jag önskar nästan att mina låtar hade varit längre så att de hade kunnat ta lite mer plats. Deras pålägg lyfte sångerna flera nivåer, Stuart Duncans fiol dansade balett med noterna, och vi synkade fint ihop.

ANNONS

Till en början var Per Gessle lite orolig för att de amerikanska proffsen skulle fnysa åt hans "division tre-country" men så blev det inte alls.

– De var genuint intresserade av min musik och sade, oberoende av varandra, att de aldrig hade spelat några liknande sånger tidigare. De fann något nytt och annorlunda i min musik, och det var såklart en jättekick! Det är inte så långt mellan Nashville och Halmstad när allt kommer omkring.

Vet inte hur många skivor Roxette har sålt

Vi sitter i Leif's Lounge, nattklubben inuti Hotell Tylösand som den pratglade men för dagen förkylde och lätt hostige Per Gessle köpte för drygt 20 år sedan ihop med affärsmannen Björn Nordstrand. Tillsammans har de rustat upp och lagt ned mycket pengar på strandhotellet som 2012 fick World travel awards pris för bästa svenska spa och som numera omsätter cirka 200 miljoner kronor.

Ändå ser Leffes med sina senapsgula tegelväggar och stora fönster ut som en småtrist mellanstadieskola. Utifrån, vill säga, för därinne har den påkostade nattklubben förvandlats till ett veritabelt museum för Gyllene Tider och Roxette.

Bland de raka, svarta skinnsofforna trängs reklamposters och turnéaffischer med Per Gessles gamla gitarrer och hedersbetygelser från amerikansk radio, som har spelat USA-ettan It must have been love fyra miljoner gånger. Men framförallt är väggarna täckta, nej belamrade, av guld- och platinaskivor i olika storlekar.

ANNONS

Enligt vissa uppgifter har Roxette sålt 70 miljoner skivor världen över, enligt andra källor handlar det snarare om 75 eller kanske rent av 80 miljoner plattor. Per Gessle vet inte riktigt.

– Det beror på hur du räknar, och när du räknar, eftersom Roxette fortfarande säljer mycket skivor. I Australien, USA och Tyskland tickar det på hela tiden. Det blir ju effekten när man börjar turnera igen. Och hörs i tv-serier, långfilmer och reklamsnuttar.

Sedan i april 2016 är Roxette dock ett avslutat kapitel. Det var då som Marie Fredrikssons sjukdom sade ifrån på allvar och tvingade bandet att avbryta och ställa in resterande spelningar på sin världsomspännande 30th Anniversary Tour.

Så Roxette finns inte mer. Bandet är nedlagt och kommer inte att återförenas. Men sångerna lever i högsta grad, och nu är Per Gessle redo att ta sig an dem. För första gången utan Marie Fredriksson vid sin sida.

– Mina Roxettesånger finns ju där. Jag tycker mycket om dem och de är en stor del av mitt liv. Det vore synd att inte spela dem.

Blir inte nervös - bara målmedveten

Per Gessle har stått på scen och sjungit för människor i drygt 40 år. Han blir inte nervös av det, inte längre, däremot är han laddad och målmedveten innan han kliver ut på scen. Sak samma när Per Gessle skriver låtar. Han fokuserar. Eller föder, som hustrun Åsa beskriver det.

ANNONS

– Jag går in i en bubbla och skärmar av världen. Men om jag bara är förberedd så vet jag att det krävs mycket för att konserten ska misslyckas. Jag litar på mina låtar och är trygg med min låtskatt. Och framförallt har jag ett stabilt band att luta mig emot. Det betyder mycket. Jag har ju alltid haft killarna i Gyllene med mig, eller Marie i Roxette eller som nu, Clarence och Christoffer.

Imponerad av Winnerbäck

Det som verkligen skulle göra Per Gessle nervös vore en renodlad soloturné, bara han och gitarren i en kyrka eller teaterlokal.

– Jag såg Lasse Winnerbäck på Cirkus, det var han och en annan musiker i 90 minuter, och blev superimponerad! Det var strongt gjort att fixa det.

Den 6 juli kickar Per Gessle igång sin första turné i eget namn på tio år. När GP träffar honom har låtordningen ännu inte spikats, men sommarens 18 spelningar kommer att bestå av sånger från hela Gessles karriär - Gyllenefavoriter, Roxettehits och solosånger - i någon slags fungerande ordning.

– Jag brukar alltid sträva efter den ultimata setlisten, och sedan behåller jag den turnén igenom. Gör man 150 spelningar som Springsteen brukar göra på sina turnéer är det säkert en bra idé att kasta om bland låtarna, inte minst för att själv hålla sig på tårna, men vi kan inte repa in 60-70 låtar för en såhär kort turné. Det går inte.

ANNONS

Önskelista ska kortas

Frågan just nu är hur han ska lägga upp konserterna och, kanske mest spännande, vilken låt de ska börja med. Det finns några att välja på.

Per Gessle har ställt samman en önskelista med 60 låtar, som måste hyvlas ned till 25, men ska man experimentera och smyga igång spelningen med en ny låt, eller stryka publiken medhårs och "kasta bort" en hit med en gång?

–Eagles brukade öppna kaxigt med Hotel California! Men då har de ju bränt den. Och vi är väl inte Eagles direkt.

Nej, kanske inte, men du har nästan lika många USA-ettor att bränna iväg.

– (skratt) Jo, det förstås.

Fakta: Per Gessle

Fullständigt namn: Per Håkan Gessle.

Ålder: 58 år.

Familj: Hustrun Åsa, sonen Gabriel, 19.

Bor: Strandvägen i Stockholm och Tylösand i Halmstad.

Aktuell med: Albumet En vacker natt (som i september följs upp med albumet En vacker dag) och turnén En vacker kväll.

Sommarturnén: 6/7 Helsingborg, 7/7 Oskarshamn, 8/7 Örebro, 13/7 Rättvik, 14/7 Töreboda, 15/7 Karlskrona, 21/7 Grebbestad, 22/7 Göteborg, Trädgårdsföreningen, 23/7 Fredrikstad, 27/7 Stockholm, 28/7 Östersund, 29/7 Piteå, 1/8 Borgholm, 2/8 Malmö, 3/8 Arvika, 11/8 Halmstad, 12/8 Linköping, 18/8 Uppsala, 19/8 Eskilstuna.

Tre favoritkonserter: Pugh Rogefeldt i Halmstads teater 1974, David Bowie i Scandinavium 1976, Leonard Cohen i Globen 2013.

ANNONS