Liv Strömquist.
Liv Strömquist.

Liv spelar Britney för feminismen

ANNONS
|

Enligt Liv Strömquist själv handlar hennes serier ofta om att belysa olika typer av makt. I nästan allt hon gör finns det en ifrågasättande underton och hennes illustrationer har hjälpt många att vidga sitt feministiska tankesätt. Men kan man uttrycka feminism genom musik?

– Ja absolut! Det finns massor av feministiska låtar. Britney Spears-låten My prerogative till exempel. Det är min favoritlåt bland Britneys låtar och den står för bra saker, säger Liv Strömquist.

– All musik som jag kommer att spela under kvällen har ett mer eller mindre tydligt budskap.

Faktum är att det går att hitta spår av musik i många av Liv Strömquists serier. Hon har tecknat några av vår tids mest populära musiker, satt in dem i en feministisk kontext och använt dem som metaforer för maktmissbruk och kvinnomisshandel.

ANNONS

– Jag tar jättemycket inspiration från musikvärlden. Amy Winehouse och Duffy, Britney Spears och Whitney Houston finns med i mina serier.

Tidskriften Gläntas fest, där Liv Strömquist kommer att spela,är bara en i raden av alla de fester som kommer äga rum medan bokmässan pågår. Under tre innehållsrika dygn intar Sveriges kulturelit Göteborg förintensivtminglande. Men på frågan om den nyss nämnda eliten behöver gå på klubb oftare, svarar Liv Strömquist bestämt:

– Nej.

ANNONS