Legendariska gitarrskaparen på ruinens brant

Gibson, ett av världens största gitarrmärken, riskerar konkurs.

ANNONS
|

Oräkneliga är de gitarrhjältar som tagit sina första fingertoppssvidande ackord på en Gibson-gitarr. Företaget har trots allt över 100 år på nacken, och släppte sin första gura redan på 1930-talet.

Framöver kan det bli så att den som vill gå i Chuck Berrys, Jimmy Pages, Slashs, Johnny Marrs, Bob Marleys och Santanas fotspår, måste vända sig till andrahandsmarknaden. Gibson har nämligen hundratals miljoner dollar i skulder och riskerar att behöva slå igen portarna till sina fabriker för gott – detta enligt tidningen Variety.

Företaget har nu ansökt om konkursskydd i USA, med förhoppningen att kunna genomgå en rekonstruktion och bli av med en stor del av skulderna.

ANNONS

Gibson säljer

För en utomstående betraktare kan beskedet komma som en överraskning, med tanke på hur mycket pengar som auktioner på gamla Gibson-gitarrer kammar in. För tillfället säljs till exempel en Gibson Les Paul Standard från 1960 online för dryga 473 170 euro; drygt fem miljoner svenska kronor.

Dock hjälper tidigare kunders extremt lyckosamma andrahandsförsäljningar företaget föga. Lösningen kan istället finnas på andra sidan det ekonomiska spektrat: huvudkonkurrenten Fender har lyckats hålla sig flytande genom att sälja lågprismodeller, en taktik som även Gibson nu anammat.

ANNONS