Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Kristina Issa.
Kristina Issa.

I helgen sjunger Kristina Issa för de svagaste

Kristina Issa vill verkligen uppträda på Festival Illegals avslutningsfest. På lördag springer hon från jobbet på Stadsteatern för att hinna till sin konsert på Världskulturmuseet.

Det tar inte många minuter att hasta från Götaplatsen till Korsvägen. Men för Kristina Issa gäller det ändå att lägga på en rem. Nästan direkt efter att lördagens föreställning av Utvandrarna avslutats på Stadsteatern, där Kristina Issa spelar Ulrika i Västergöhl och hennes sångröst går som en röd tråd genom föreställningen, ska hon uppträda med sitt band på Festival Illegals avslutningsfest på Världskulturmuseet.

– Det känns lite stressande. Jag sladdar väl in där precis i tid för att gå upp och börja sjunga. Det blir så tajt att jag inte hinner soundchecka och kommer därför inte att spela harpa, säger Kristina Issa.

Läs mer:  Det handlar Festival Illegal om - här är programmet

Läste på Musikhögskolan

Harpan är annars hennes främsta instrument, tillsammans med pianot och den personliga sångrösten, finslipad under studierna vid Högskolan för scen och musik i Göteborg där 24-åriga Kristina Issa läste den individuella inriktningen.

Sedan dess har mycket hänt. Man behöver inte prata länge med Kristina Issa för att imponeras av alla de projekt hon bollar med. Men för Kristina Issa fanns det inte på kartan att tacka nej till Festival Illegal, den politiska festival som för tredje året arrangeras av nätverket Ingen människa är illegal.

Hoppas på Syrienresa

– De gör ett otroligt bra jobb och det är en viktig festival där pengarna går till dem som inte har det så lätt i samhället just nu, människor som inte får besked om asyl eller vet var de ska bo nästa månad. Självklart vill jag hjälpa till så gott jag kan, säger Kristina Issa, som själv har rötter i Syrien.

– Mina släktingar bor på västkusten och jag hoppas kunna åka dit i sommar och hälsa på dem.

För två år sedan tog Kristina Issa initiativ till musikföreställningen Arabic Spring och uppträdde på bland annat Södra teatern i Stockholm. Därefter har hon spelat mycket med sitt band, varit engagerad i Popkollo och jobbat på Stadsteatern.

Temat är  "hopp"

Precis som för Arabic Spring är temat för årets Festival Illegal ”hopp”. Hopp för människor som flyr, hopp för dem som söker ett drägligt liv eller för dem som kämpar med att bara överleva dagen. Och någonstans känner också Kristina Issa hopp om framtiden.

– Bara det faktum att jag räknar med att kunna resa till Syren i sommar känns hoppfullt.

Mest läst