Flyttar för att följa sin dröm

ANNONS
|

Ben Phipps är en vanemänniska. Varje morgon promenerar han den korta biten hemifrån till Vasagatan för att äta en sen frukost. Samma kafé varje dag. Om allt är som det ska har han då redan hunnit ägna några timmar åt musiken. Han sätter sig vid datorn tidigt.

- Det är den bästa bubblan jag hittat, huvudet är tomt och man har inte hunnit börja oroa sig för någonting. jag låter telefonen och sociala medier vara avstängda i tre, fyra timmarna. Börjar man kolla Facebook eller mejl snurrar allt igång och jag tappar fokus, förklarar Ben Phipps.

Helt såld direkt på New York

När vi träffas, givetvis på stamstället, är det bara några dagar innan Ben Phipps och hans hustru flyttar till New York. Sedan han var där första gången 2012 har Bens mål varit att ta sig dit mer permanent för att jobba med musiken. Då, för fyra år sedan, gick han en tre månaders utbildning i musikproduktion på skolan Dubspot mellan Union square och Gramercy park.

ANNONS

Tempot var intensivt, klasskamraternas ambitioner höga och lärarna hade egna erfarenheter av att jobba med bland andra Michael Jackson och Wu tang clan.

- Jag var 21 år blev helt såld direkt. Det är väl vid den tiden man formas och blir den vuxna människa man sedan är, konstaterar Ben Phipps som nu skrivit avtal med tunga agenturen CAA vars advokater i sin tur hjälpt honom att få ett arbetsvisum för de kommande tre åren.

Tre miljoner spelningar på Spotify

Första månaden flyttar paret in i en tillfällighet lägenhet, sedan hoppas man kunna hitta något mer permanent. Schemat är redan fulltecknat med möten. Ben Phipps må vara ny i stan men tycker att han har ett bra förhandlingsläge.

Och det är klart att det är starkt att som oberoende artist kunna visa upp två låtar som snart når tre miljoner spelningar vardera på Spotify.

- Jag är inte så orolig, jag har konkreta erbjudanden. Det är viktigt att det blir bra, jag vill inte vara låst i långa kontrakt där jag inte har kontroll över min musik, konstaterar Ben Phipps.

Axwell förändrade allt

Ben Phipps beskriver själv det han gör som elektronisk dansmusik. Han köpte sin första DJ-utrustning på Masthuggstorget redan som tolvåring. Senare tog trummorna över och Ben spelade i metalband med några kompisar.

ANNONS

- Sedan kom Axwell och de förändrade allt. Jag tror Feel the vibe var det första jag hörde och sedan var det bara det som gällde. Det var något med hur melodierna fick ta så mycket plats, minns Ben Phipps som fortfarande söker efter den perfekta slingan.

- Jag börjar alltid vid pianot, låter det bra där brukar det blir bra även när man pumpar upp det ordentligt.

Fakta: Ben Phipps

Ålder: 25 år.

Bakgrund: Uppvuxen i Göteborg. Pappan är dirigent och mamman jobbar med teater. "Jag har vuxit upp i en kreativ miljö", säger Ben Phipps.

Aktuell: Låtarna I don't think so och Alive närmar sig tre miljoner spelningar på Spotify. Har precis flyttat till New York för att satsa på musiken. Har redan turnerat ett par vändor i USA.

ANNONS