Den Stora Vilan | Utsikt mot havet

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Den Stora Vilans tidigare skivor har varit bra, men det där riktiga lyftet har inte infunnit sig. Kommer det kanske nu?

När Göteborgsbandet, tre år efter förra albumet Förvandling, delvis nystartat, efter att några medlemmar har lämnat skutan för att spela med andra band och ge sig ut på soloäventyr (Slowgold, Graveyard, Truls Mörck).

Jag tycker det. Utsikt mot havet – inspelad i egna studion i Majorna och på helig mark, Silence studio i Koppom – är omfångsrik, 17 låtar, och rymmer allt det som man kan förvänta sig av Den Stora Vilan. 70-tals-inspirerad rock, texter på svenska, allvarsamma, men med en uppriktighet som är en styrka. Kortare, enkla låtar varvas med mer komplexa byggen. Spretigt, men med en röd tråd.

ANNONS

Drivet är mer distinkt och det är som de har skruvat upp tempot ett varv.

Den suggestiva tyngden i låtar som När vi var nere och I morgon vägs upp mot mer popbaserade, korta låtar. Drömmen sprack och Blänk i asfalten låter ungefär som om Eldkvarn var husband på Truckstop Alaska.

70-talet är där förstås, som Canned Heat-känslan på Människans själ och Thin Lizzy-gitarren på Disneyfilm. Domino har ett rytmiskt sug som uppvisar släktskap med Goat. Fast sången är så klart annorlunda.

ANNONS