Dansk duo smäller högt

ANNONS
|

GP får tag i sångerskan Sanne Salomonsen när hon står vid sina hästar på en väns gård i Sjörup nära Ystad. Till hösten, när hon renoverat en sidolänga på gården, kommer hon att flytta dit.

- Sverige har alltid varit mitt andra hem, jag bodde ju flera år i Stockholm, och mina hästar är här så det blir fantastiskt.

Hennes hesa röst är en institution i Danmark sedan 1970, då hon slog igenom som 15-åring i musikalen Hair. Sedan dess har det blivit en framgångsrik karriär med skivor, turnéer och musikaler. Bland annat delar hon en erfarenhet med nyligen Göteborgsaktuella Madonna: de har bägge spelat Evita Perón i musikalen Evita.

ANNONS

Hon har aldrig ångrat att hon började sin karriär i stort sett som barnstjärna.

- Nej, jag kände mig vuxen. Det var en lärorik tid och jag skapade mig en egen utbildning genom att jobbba jättemycket. Jag experimenterade med olika sorters musik för att hitta till mig själv och mitt sound.

Under 70-talet träffade hon också Kim Larsen, som spelade i Gasoline. Då och då har de arbetat ihop, som nu när de ska ge en konsert i Göteborg och en i Malmö.

- Då var vi ute och partajade i Köpenhamn. Vi träffas inte privat, men gör ofta grejer tillsammans. Våra karriärer har löpt parallellt kan man säga, som när jag var i Stockholm och spelade in skivan 1996, då var han också i studion i samma hus.

Sanne Salomonsen kommer att spela de låtar som svenskarna känner igen från 80-talet, som Den jeg elsker och Kaerligheden kalder. "Annars blir den svenska publiken nog ledsen", säger hon och bedyrar att hon aldrig tröttnar på att spela hitsen.

- Den jeg elsker har jag ju skrivit själv och kan ändra lite här och lite där så att det nästan blir en ny låt. Då blir det aldrig tråkigt.

ANNONS

Men det blir också låtar från skivan Tiden braender, som kom i december och som blandar hennes melodiösa rock med modern dansmusik. Skivan är på väg att sälja platina två gånger om i Danmark, men har inte fått någon uppmärksamhet i Sverige.

- Jag hade träffat några unga producenter som jag ville jobba med och det var väldigt roligt att utmana sig själv.

Tidigare i våras var hon på Mallorca för att spela in den danska versionen av tv-serien Så mycket bättre, och i vintras var hon med i danska tv-programmet Här är ditt liv. Men det blir även svensk tv, nyligen spelade hon in programmet Moraeus med mera, med musikern Kalle Moraeus.

- I sommar blir det en del festivaler, så då blir det att ta på sig gummistövlarna. Ledigt tar jag först i oktober.

Vad: Danish dynamite: Sanne Salomonsen och Kim Larsen

Var: Trädgårn

När: I kväll, 18.00

ANNONS