Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/3

Cyhra - Göteborgs nya supergrupp

Nybildade, men erfarna, Cyhra går in i studion. Med bland annat två ex-medlemmar från In Flames gör bandet djupt personlig, musikaliskt modig metal.

Idag går nybildade, men erfarna, bandet Cyhra in i studion. Med bland annat två ex-medlemmar från In Flames gör bandet djupt personlig, musikaliskt modig metal.
På kort tid har Cyhra gått från idé tiill fullfjädrat band med sikte på albumdebut. Allt började med att både Jesper Strömblad (fd In Flames) och Joacim "Jake E" Lundberg från Amaranthe kände sig sugna på soloprojekt.
- Jag vet inte hur många band som bildats, inte minst på fyllan, men vi pratade på fredagen sedan sågs vi på måndagen och skrev första låten. Allt gick väldigt enkelt, berättar Jesper Strömblad.

Beredda på "shitstorm"


Vi träffas i hemmastudion, inrymd i ett nybyggt Attefallshus i Peter Iwers trädgård, i västra Göteborg. Vännerna, som känt varandra i många år och har gemensam bakgrund i göteborgska hårdrocksgiganterna In Flames, spelar upp några av de demos som ligger till grund för den kommande plattan.
Det är melodiskt, vemodigt, storslaget, snyggt och påfallande varierat. En vacker ballad, sedan en riffande rocklåt som plötsligt gör en kraftig gir och hamnar i rena rama Justin Bieber-popen innan gitarrerna tar över igen. Kontrakt är påskrivet med Universal som tror på metalveteranernas nya inriktning.
 - Alla förutsättningar finns, men alla vet ju att hårdrockare med skygglappar har svårt med förändringar. Jag räknar med en shitstorm utan dess like, konstaterar Jesper Strömblad krasst.
- Många kan säkert tro att det ska det bli "back to the roots" men det här är ingen fortsättning på In Flames, det är ett helt nytt band, slår Peter Iwers fast.

Öppen med missbruket

Trots att musiken, delvis inspirerad av U2 och Kent, kan uppfattas som förhållandevis mjuk finns det svärta och hårdhet inte minst i texterna. Jesper Strömblad har berättat om sitt missbruk och peppad av Jake Lundberg har han skrivit ned början till texterna som de sedan slipat på tillsammans.
- Jag väljer att vara öppen med mina problem, jag skäms inte utan tror att andra kan hitta styrka i det som jag gått igenom. Texterna handlar om tunga saker som mitt tidigare, svåra, missbruk och ett antal destruktiva förhållanden, berättar Jesper Strömblad.

Fokus på musiken

Numera har han fastare mark under fötterna och den del av rocklivet som innefattar festande, alkohol och droger är inte längre något alternativ. Inte för någon i bandet. Överhuvudtaget är allt mer strukturerat, fokus ligger på musiken och att sköta allting seriöst och med stort engagemang.
- Vi går in väl förberedda och har pratat igenom vad vi ville med detta på ett helt annat sätt än när man bildar ett band första gången, konstaterar Peter Iwers.
- Det är praktiskt omöjligt för oss att göra hundåren igen, vi har så mycket annat i livet nu som måste fungera. Vi kan inte spela i Trollhättan för sex öl i gage utan vill göra festivaler och andra spelningar med bra förutsättningarna, menar Jesper Strömblad som dessutom ser fram emot nyktra timmar på scenen.
- De gig jag gjort med In Flames när jag varit nykter var de absolut bästa spelnigarna. Man får en så otroligt skön kick av det att man inte behöver någon alkohol. Man spelar dessutom så fantastiskt mycket bättre, även om man förstås tror att man spelar svinbra när man är packad. Det sjuka är ju att det är accepterat i den här branschen, jag menar i vilket annat yrke anses det normalt att vara full på jobbet?

Å andra sidan är det kanske inte så många andra jobb där man kan ta tag i sina problem för att sedan kanalisera dem tillbaka in i det man jobbar med. Och på det viset dessutom lyfta andra i liknande situation.
- Det är fascinerande och härligt att se Jeppe så öppen med allt det här jobbiga som man han har haft att kämpa med. Och det är verkligen skitkul att spela ihop igen, säger Peter Iwers.

Fakta: Cyhra


Medlemmar: Jesper Strömblad, Jake E, Peter, Peter Iwers och Alex Landenburg.
Aktuella: Spelar in debuten i Top Floor studios i Göteborg för att sedan under två veckor vara i New Jersey för att sätta sången tillsammans med danske producenten Jacob Hansen. Plattan mastras sedan i Danmark och ska släppas någon gång i september, oktober.

Mest läst